Türkiye'de 665 YTL'yi gözden çıkaran herkes telekulakçı olabilir

Haber Giriş : 19 Temmuz 2006 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de telefon dinleme yetkisi sadece Emniyet, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) bulunuyor. Bu kurumlar mahkeme kararıyla dinleme yapabiliyor. Ancak mahkeme kararı olmadan da gerekli teknolojiyi satın alabilecek kadar parası olan herkesin ?telekulakçı? olma şansı var.

İnternet alışveriş sitelerinde alıcı bekleyen dinleme cihazları, telefon hattındaki aktivasyon ile faaliyete geçiyor. Sitelerde ürünün kapalı alanda üstün yayın kabiliyeti olduğu ve en kötü şartlarda 500 metre, en iyi şartlarda 3-5 kilometre yayın yapabildiği belirtiliyor. Bu cihazla 25 adet telefon hattı tek bir alıcı cihaz üzerinden seçilerek dinlenebiliyor. Dinleme cihazı, birçok web sitesinde 665 YTL fiyatla satılıyor.

Casus cep telefonu

Diğer bir telefon dinleme yönteminde ise cep telefonları mikrofon haline getiriliyor. 5 bin 250 YTL'ye mal olan bu operasyon, İsrail'de gerçekleştiriliyor ve yazılımı değiştirilen cep telefonu siz hiç farkında olmadan tüm konuşmalarınızı sürekli aktarıyor. Telefon belli bir numara tarafından arandığında otomatik açılarak ortamda 5-8 metrekarelik bir çap içinde yapılan tüm konuşmaların dinlenmesini sağlıyor. Sistem GSM şebekesi üzerinden çalıştığı için menzil mesafe sınırı da yok. Dünyanın bir başka ucundaki kıtadan, örneğin ABD'den bile dinlemek mümkün. Bu sistemde SIM kartını değiştirmek de fayda etmiyor. Hediye alınan, çoğu zaman ortalıkta bırakılan cep telefonlarında bu risk bulunuyor.

Bu cihazlar Türkiye'de olduğu gibi yurtdışında da satılıyor. Endoacustica.com bu adreslerden biri. Sitelerde casus cep telefonunun velilerin çocukları hakkındaki endişelerine mükemmel bir çözüm olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu arada online alışveriş sitelerinde dinleme cihazları ya da casus cep telefonlarını tespit ettiği belirtilen cihazlar da mevcut.

En kolayı SMS casusluğu

Cep telefonlarını dinlemek ya da gönderilen kısa mesajları (SMS) gizlice okumak için ?yazılım virüsler? de büyük bir tehdit. Referans'a bilgi veren bir uzman, "Bluetooth'u (kablosuz bağlantı) açık olan telefonlara mesaj geldiğini görürsünüz, sağdan soldan virüsler atlamaya çalışır. Bu virüsler telefonun hafızasına yerleşiyor. Sesli görüşme ya da SMS olabilir, görüşmeyi kaydedip, yönlendirilen kişiye yollayabiliyor" dedi.

Cep telefonu virüsleri her yönüyle büyük bir tehdit. Telekulak dışında telefonunuza girip, uluslararası adreslere sizden mesaj gönderip, sizi abonesi olduğunuz operatör üzerinden borçlandıran virüsler de bulunuyor.

Dinleme işlemleri tek merkezden yürütülecek

Türkiye, Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'e telekulak girişimi iddialarıyla tekrar gündeme gelen resmi telefon dinleme işlemlerinde yeni bir döneme geçiyor. Bundan böyle dinleme izni tek bir merkezden çıkacak. Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti ve dinlenmesi işlemlerinin tek bir merkezden yürütülmesi amacıyla ilgili kanunlarla kurulma çalışmaları devam eden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yasal olarak 23 Temmuz'a kadar faaliyete geçmesi gerekiyor. Telekomünikasyon Kurumu (TK) bünyesinde oluşturulan merkezin başında eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Fethi Şimşek bulunuyor. Bundan böyle resmi telefon dinleme işlemleri, TİB izin vermeden başlayamayacak. TİB'de Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan birer temsilci yer alacak.

TİB sayesinde bir kişiyi üç kuruluşun birden dinlemesinin de önüne geçilecek. Emniyet, MİT ve Jandarma suçların önlenmesi amacıyla hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda ilgili birim amirinin yazılı emriyle dinleme yapabilecek. Telefon dinleme kararı en fazla üç ay için verilecek. Ancak bu süre üçer ay uzatmalar halinde bir yıla çıkabilecek.

Cep ve sabit telefonu dinlemek oldukça kolay

Aynı anda 25 telefon hattı izlenebiliyor

* Dinleme cihazları internet alışveriş sitelerinde satılıyor.

* Cihazlar, telefon hattındaki aktivasyon ile faaliyete geçiyor.

* Kapalı alanda daha etkin. En kötü şartlarda 500 metre yayın yapabiliyor.

* 25 adet telefon hattı tek bir alıcı cihaz üzerinden dinlenebiliyor.

Yazılımı değiştirilen cep mikrofona dönüyor

* Cep telefonları mikrofon haline getiriliyor.

* Yazılımı değiştirilen cep telefonu tüm konuşmaları aktarıyor.

* 5-8 metrekarelik bir alandaki tüm konuşmaların dinlenmesi mümkün.

* GSM şebekesi üzerinden çalıştığı için menzil sınırı yok.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber