Polislerin attığı bombalar envanterde yok

Çözüm sürecini baltalamak isteyen paralel yapının Hakkari'deki provokasyonunu müfettişler çözdü. Olaylara karıştıkları belirlenen biri komiser 3 polis açığa alındı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ocak 2015 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polislerin attığı bombalar envanterde yok

Paralel yapının çözüm sürecine yönelik provokasyon iddialarında şok gelişme. Hakkari'de olayların en çok yaşandığı mahallerden birinde yol kenarına zırhlı araçtan patlayıcı atan 1'i komiser 3 polis açığa alınarak haklarında idari ve adli soruşturma başlatıldı. Termal ve MOBESE kameralarından tespit edilen polislerle ilgili iddiaları araştırmak için Emniyet Genel Müdürlüğü müfettiş görevlendirdi. Yapılan incelemede polislerin attığı patlayıcının emniyetin envanterinde bulunmadığı belirlendi. Müfettişler Hakkari'de son aylarda meydana gelen olayları mercek altına aldı.

MOBESE KAMERALARINA BAKILDI

Doğu ve Güneydoğu'da paralel yapı üyesi polislerin başta 6-7 Ekim Kobani ve Cizre'de çıkan olayları önlemek yerine tırmandırmaya yönelik uygulamalar yaptığı iddiaları araştırılırken Hakkari Emniyet Müdürlüğü geriye dönük inceleme başlattı. Kentte bazı polislerin olayların yaşandığı mahallelerde şüpheli uygulamalar yaptığı iddiaları üzerine yapılan incelemede MOBESE kameraları ve Termal kameralar geriye dönük tarandı.

Yapılan incelemede geçtiğimiz 15 Ocak gecesi saat 23.00 sıralarında emniyet müdürlüğüne 300 metre mesafede bulunan Keklikpınar Mahallesi Kantar mevkisinde seyir halinde olan zırhlı polis aracından yol kenarına "patlayıcı torpil" atıldığı tespit edildi.

1'İ KOMİSER 3 POLİS AÇIĞA ALINDI

Olayların en çok yaşandığı bölgelerden birinde yol kenarına patlayıcı atan polisler durumla ilgili bir açıklama ya da gerekçe gösteremeyince soruşturma başlatıldı. Polislerle ilgili idari ve adli soruşturma başlatıldı. Hakkari Valiliği haklarında idari ve adli soruşturma başlatılan 1'i komiser 3 polisin açığa alınarak görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

ENVANTERDE KAYITLI DEĞİL

Emniyet müdürü Resul Holoğlu konuyla ilgili polislerin emniyeti envanterinde olmayan patlayıcıları kullandığını söyledi. Polislerin yaptığının görev maksadı dışında bir uygulama olduğunu belirten Holoğlu, "Bir komiser ile 2 polis memuru açığa alındı. Olayı araştırmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü'nden müfettişler gelecek. Tüm yönleri ile araştırıyoruz" dedi.

Okula gaz bombalarını kim attı?

21 Kasım 2014 tarihinde Hakkari Yeni Mahalle hiç bir eylem yokken polisin 3 gün boyunca öğrencilerin okuldan çıktığı saatlerde gaz bombası attığı ve bunun üzerine toplanan göstericiler tarafından polisin taşlandığı iddiaları. 8 Kasım 2014 tarihinde Yüksekova'da polise ait zırhlı araçtan sokaktaki gruplara küfür edildiği ve bunun ardından günlerce süren İlçe Kaymakamı İbrahim Çenet'in gayreti ile yatışan olaylar.

Şüpheli olaylar mercek altında

Hakkari'de çözüm sürecine darbe vurmaya çalışan paralel yapının provokasyon iddiaları kapsamında geçmiş olaylar mercek altına alınacak. Polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarla ilgili MOBESE kamera kayıtları detaylı şekilde incelenecek. Kamera kayıtlarını incelemesi için uzman bir ekip oluşturuldu.

Plastik mermi atıldı iddiası

Mercek altına alınacak iddialardan birisi 13 Ocak 2015 günü Kıran Mahallesi'nde bulunan Hakkari Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinin ders çıkış saatinde, mahallede ve okulun çevresinde herhangi bir olay yokken polisin rastgele plastik mermi attığı iddiası. 12. Sınıf öğrencisi Mizgin Koyun'un elinden yaralanmasına neden olan merminin atılmasında ihmal ya da kasıt olup olmadığı da incelenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber