122 asansörden 114'ü güvenli çıkmadı!

EDİRNE'de belediye ve Makine Mühendisleri Odası tarafından 1300 asansörden rastgele seçilen 122'sinde yapılan denetimlerde 114'üne can ve mal güvenliği için yüksek risk nedeniyle 'Kırmızı etiket' yapıştırıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Ocak 2015 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
122 asansörden 114'ü güvenli çıkmadı!

Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan asansörlerin denetleneceğini bildirirken, "Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırmak için var, ancak denetlemediğiniz teknoloji bir süre sonra insanın yaşamına da mal oluyor" dedi.

Edirne Belediye Başkanlığı ile Makine Mühendisleri Edirne Şubesi tarafından kentteki 1300 kadar asansörden 122'sinde denetim ve kontrol yapıldı. Oluşturulan komisyon ekibi asansörde güvenlik seviyesinin ilgili yönetmeliğe uygun olup olmadığını denetledi. Çalışmalarına kabin içi kontrolleriyle başlayan ekipler, asansörün aydınlatma, alarm, haberleşme, aşırı yük sistemi ve havalandırma gibi özelliklerinin uygun düzeyde olup- olmadığına baktı. Yapılan denetimlerde aralarında resmi kurumlarında bulunduğu 122 asansörden 114'ünün standartlara uymadığı ve kesinlikle kullanılmaması gerektiği sonucuna varılarak 'kırmızı etiket' yapıştırıldı.

Türkiye'de ölümle sonuçlanan asansör kazalarının meydana geldiğini kaydeden Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, şöyle dedi:

"Maalesef ülkemizde ölümle sonuçlanan asansör kazaları meydana geliyor. Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırmak için var ancak denetlemediğiniz teknoloji bir süre sonra insanın yaşamına da mal oluyor. Makine Mühendisleri odamızla birlikte tüm asansörlerin denetimi yapacağız. Kurulan komisyonla asansörleri denetledik. Son 14 yılda belediyeye kayıtlı olan asansör sayısı 1314. Edirne'de asansörde kalmak ve küçük arızaları dışında bir ölüm olmaması, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmiyor. 2014 yılında yaptığımız denetimlerde toplamda 122 asansör kontrol edildi. 114 asansör kırmızı etiket almış, 7 asansör sarı, 1 asansörde yeşil etiket almış. 114'ünün hiçbir biçimde kullanılmaması gerekiyor. Daha sonraki yapılan kontrolde ve uyarıdan sonra 114 kırmızı etiketli asansörün 75'i yine kırmızı da kalmış diğerleri sarı ve yeşil etiket almış. Umarım ki asla bir kaza yaşamayalım ama vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için denetimleri yapmak zorundayız."

Edirne Belediye Başkanlığı ve Makine Mühendisliği Edirne Şubesi arasında yetki protokolü imzalandı. Bundan sonra yapılacak kontrollerde kırmızı etiket olan asansörlerin faaliyet gösterilmesine de izin verilmeyeceği ifade edildi.

ETİKETLERİN ANLAMI NEDİR?

Asansörlerin güvenlik durumu, asansör bakım ve işletme yönetmeliğinde belirtilen koşullar kapsamında 3 farklı renkte etiketle tanımlanıyor. Kırmızı etiket, can ve mal güvenliği için yüksek risk taşıyan asansörlere veriliyor. Kırmızı etiketli asansör, belediyeye bildirilir ve sorun giderilinceye kadar kullanılmaz. Sarı etiket, can ve mal güvenliği için kabul edilebilir seviyeyi anlatır. Yeşil etiket, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan asansörlere iliştirilir.

Engin ÖZMEN/ EDİRNE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber