Uzmanlar'dan 'Doğal gaz tesisatı' uyarısı

İşletme ve Tesisat Müdürü Murat Aras doğal gaz tesisatlarının yetki almış, sertifika sahibi firmalara yaptırılması gerektiği konusunda hatırlatma yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2015 20:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzmanlar'dan 'Doğal gaz tesisatı' uyarısı

Aras, "Doğal gaz tesisatları SAMGAZ'dan yetki almış, sertifika sahibi firmalara yaptırılması gerekmekte olup aksi taktirde can güvenliğimiz riske girmektedir" dedi.

TESİSAT KONTROL BEDELİ

Aras, son günlerde basında yoğun olarak doğal gaz tesisat kontrol bedellerinin iadesi ile ilgili haberlerin yer aldığını belirterek konuya açıklık getirdi. Aras, "Proje kontrolü esnasında yetkili firmalar aracılığı ile sunulan projelerde gerekli ödemeler tahsil edilmektedir. Ayrıca 1. abonelik veya 2. abonelik işlemi esnasında vatandaşlarımızdan EPDK tarafından açıklanan güvence bedelinin haricinde herhangi bir bedel alınmamaktadır. Basında ilgili firmalara tebligatların yapıldığı ve internet sitelerinde gerekli bilgilendirmelerin yapılması gerektiği de belirtilmekte olup şirketimize bu yönde ulaşmış herhangi bir tebligatta bulunmamaktadır" diye konuştu.

Konforlu ve tasarruflu bir yakıt olan doğal gazın güvenli kullanımı için projelerin yetkili firmalar tarafından yapılmasının önemine değinen Murat Aras, "Bağlantı işlemini gerçekleştiren abonelerimiz tercih ettikleri yetkili firmalar ile proje işlemlerine başlayabilir. Bu süreçte tarafımıza ulaşan projeler değerlendirilerek herhangi bir teknik sorun ile karşılaşılmaması halinde proje onay işlemleri gerçekleştirilmektedir. Akabinde yerinde tesisat kontrolü ile doğal gaz arzı sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Aras, rutin proje onayı ve tesisat kontrolünün dışında bazı özel hususlar ile karşılaşıldığını, bu durumlarda da abone merkezli düşünülerek karar alındığını, ancak bu durumun bazı suiistimaller doğurduğunu belirtti.

Aras şöyle konuştu: "Özellikle merkezi sistem binalarda; ısınma sisteminin kazan dairesi vasıtasıyla sağlandığı için dairelerde şofben cihazı bulunması gerekmektedir. Ancak gelen farklı talepler ve şofben cihazının piyasada kombi cihazının marka ve model çeşitliliğinde olmaması sebebiyle aynı faydayı sağlayan cihaz tercihlerine müsaade edilmiştir. Bu bağlamda abonelerimiz kombi özelliği de mevcut cihazı tercih ederek şofben amaçlı kullanmakta olup bu durum projelerinde de kayıt altına alınmıştır. Ancak bazı kötü niyetli kişiler tarafından bu durum suiistimal edilerek cihazların kullanım amaçları; kişilerin mevcut durumları ve keyfi tercihleri doğrultusunda değiştirilmiştir. Bu bağlamda 01 Ocak 2015 tarihi itibariyle bu uygulamaya maalesef üzülerek son verilmiştir."

Aras amaçlarının en üst düzeyde müşteri memnuniyeti olduğunu ancak bu gibi suiistimaller ile karşılaşıldığında üzücü kararlar almak zorunda kaldıklarının altını çizerek sadece sıcak su amacı ile işlemlerini gerçekleştiren abonelerin cihaz kullanımlarında şofben yerine kombi tercih etmelerine onay verilmeyeceğinin altını çizdi.

187 DOĞAL GAZ ACİL İHBAR HATTI

SAMGAZ İşletme ve Tesisat Müdürü Murat Aras, bütün kurum ve kuruluşların ayrıca vatandaşların yapacakları kazı çalışmalarını mutlaka 187 Doğal Gaz Acil İhbar Hattına bildirmelerini ve çalışmalarını SAMGAZ teknik personelinin kontrolünde yürütmeleri gerekliliğini vurguladı.

Aras "Tesisatları titizlikle irdeliyoruz ancak bu tek başına maalesef yeterli olamaz. Vatandaşlarımızın da tesisatları aynı titizlikle takip etmeleri gerekmektedir" ifadesini kullandı.

"ADRES NET OLARAK BELİRTİLMELİDİR"

Meydana gelen olaylarda açık ve net bilgi verilmesinin olaya kısa sürede müdahale edilmesini sağladığını belirten Aras, "Diğer bir önemli husus da ihbar verilirken panik yapılmaması ve adresin net bir şekilde verilmesidir. Adres yerine farklı tanımlamaların kullanılması olaya müdahalede zaman kaybına neden olmaktadır" dedi.

Talep, şikayet ve diğer hususlarda doğal gaz acil ihbar hattının meşgul edilmemesinin, kesinlikle panik yapılmamasının, ihbarda bulunan kişinin adı, soyadı, telefon numarası ve adres bilgilerini net olarak operatöre bildirilmesinin, doğal gaz kokusunun hissedildiği bölge ve koku miktarı hakkında net bilgi verilmesinin ekiplerin yönlendirilmesi aşamasında önem arz ettiği vurgulandı.

BAĞLANTI BEDELİNDE TAKSİT KAMPANYASI

2015 yılı itibariyle her yıl olduğu gibi bağlantı bedelinde taksit uygulamasının devam ettiği hususunun da altı çizildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen bağlantı bedelleri 2015 yılı Haziran ayına kadar 6 taksit, Haziran ayından sonra yapılacak işlemlerde ise yıl sonuna kadar kalan ay sayısına bağlı ve paralel olarak azalacağı bildirildi.

Aras, "Ocak-Haziran aylarında bağlantı işlemini yaptıran vatandaşlarımız 6 taksit ile ödeme yapabilir. Ancak Temmuz ayı itibariyle 5, Ağustos ayı itibariyle 4 taksit olarak sayımız azalacaktır" sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber