Küfürlü e-postaya 'Candan katılırım' yanıtı hakaret suçu

Askeri Yargıtay 1. Dairesi, e-posta ile komutana dolaylı sinkaflı küfür edilmesini 'Üste hakaret suçu' saydı ve "Ordunun vazgeçilmez değerlerinden askeri itaat, terbiye ve disiplinin korunmasına tecavüz" olduğuna karar verdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2015 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Küfürlü e-postaya 'Candan katılırım' yanıtı hakaret suçu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın, 16 Mayıs 2011 tarihli iddianamesine göre, Tabip Yüzbaşı B.A., 22 Şubat 2009'da "Selam dostlar, askeri hekim maaşlarının artacağı falan yok. Direkt olarak TC Maliye Bakanlığı Başmüfettişinden öğrenilmiş bir bilgidir. Meclis Komisyonu'nundan teyit edilmiştir. Ş.T. denilen i... de a.. k. Size bişi olmasın" şeklinde e-posta attı. Sanık Y.D.'nin posta adresinden ise aynı gün 08.22'de "Baba biz de buradan sana saygılar gönderiyoruz. Ayrıca komutanımız hakkındaki fikirlerine candan katılıyoruz" şeklinde yanıt gönderildi. Sanık Y.D.'nin, bu e-postasının çıktısı ise komutan Ş.T.'ye ihbar mektubu ekinde iletilince, komutan şikayetçi oldu. Sanık Y.D. hakkında, 'üste hakaretten' dava açıldı.

KUŞKU SANIK LEHİNE

Askeri mahkeme, sanık Y.D.'nin "Komutanımız hakkındaki fikirlerine candan katılıyoruz" şeklindeki e-postayı hangi amaçla ve komutan Ş.T.'ye hakaret kastıyla yazılıp yazılmadığının anlaşılamadığı gerekçesiyle "Kuşku sanık lehine yorumlanır" diyerek beraat verdi. Askeri Yargıtay 1. Dairesi ise kararı temyize giderek eksik soruşturma ile beraat kararı verildiğini ve eylemin 'üste hakaret suçu' oluşturduğuna hükmetti ve beraat kararını oybirliği ile bozdu. Bozma kararında B.A. ve Y.D.'nin 1 Ocak ve 28 Şubat 2009 tarihleri arasındaki silinmiş ve filtrelenmiş tüm elektronik postalarının getirtilip incelenerek karar verilmesi istendi. Bozma kararında, eylemin komutanın 'şeref ve haysiyetine' saldırı niteliğinde olduğu belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

HAYSİYETİNE SALDIRI

"Sanığın bir arkadaşının kendisine gönderdiği, TSK Sağlık Hizmetleri Komutanı hakkında küfürlü sözler içeren elektronik postada yer alan sözlere candan katıldığını, üyeleri askeri şahıslardan oluşan elektronik posta grubuna gönderdiği, elektronik posta yoluyla beyan etmesi, üstü konumundaki TSK Sağlık Hizmetleri Komutanı'nın şeref ve haysiyetine saldırı niteliğinde olduğu gibi aynı zamanda ordunun vazgeçilmez değerlerinden olan askeri itaate, terbiyeye ve disiplinin korunmasına da tecavüz niteliğinde olup üste hakaret suçuna vücut verebilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber