'Zenci ve beyaz okullar' ayrımına tepki

Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EĞİTİM-SEN'DEN ÖSS SONUÇLARINA TEPKİ

Eğitim-Sen, İstanbul'un ÖSS'deki başarısızlığının, 'zenci, melez ve beyaz okullar' ayrımından kaynaklandığını öne sürdü

İstanbul'un ÖSS sonuçlarına göre başarılı iller arasında yer almamasını değerlendiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, kentin diğer illerle kıyaslanmayacak şekilde kalabalık bir nüfusa sahip olduğunu, büyük bir öğrenci kitlesini barındırdığını, bunun da altyapı sorunlarına yol açtığını söyledi.

İstanbul'da sınıf mevcutlarının kalabalık, ikili eğitimin de yaygın olduğunu, fiziki sorunların yanı sıra başarısızlığı etkileyen faktörlerden birinin de öğrencilerin okul ve eve giderken servislerde çok zaman harcamalarından kaynaklandığını savunan Dinçer, ?İstanbul'da öğrencilerin başarısızlığında başka pek çok sosyal, ekonomik ve toplumsal faktör etkili olabiliyor. Böyle büyük bir metropolde öğrencilerin daha başarılı olması bekleniyor, ancak durum öyle değil. İstanbul'daki ÖSS başarısızlığının nedeninin, pek çok faktörle birlikte, okullar arasındaki ayrım ve eşitsizliğin daha da belirgin hale gelmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. İstanbul'un okullarını zenci, melez ve beyaz okulları diye tarif edebiliriz. Bu da kentteki genel başarıyı olumsuz etkiliyor? dedi.

'DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ DÖKÜLÜYOR'

ÖSS'de dereceye girerek başarılı olan bazı öğrencilerin okullarında disiplin sorunları yaşamalarına ilişkin de Dinçer, ?Okullardaki disiplin yönetmeliğinin çok yanlışları olduğu doğru. Okullardaki disiplin yönetmeliğinin her yanı dökülüyor. Oysa okulların demokrasi kültürünün filizlendiği, boy gösterdiği yerler olması gerekiyor. Disiplin yönetmeliği katı ve kuralcı. Özgürlükleri kısıtlıyor, yasakçı bir anlayışı var, özgürlük yoksunu... Oysa, okulların demokratik kurumlar olması gerekir. Ama disiplin yönetmelikleri yıllardır böyle. Bu eğitim ortamını tamamen köreltiyor. Öğrencilere daha hoşgörü ile yaklaşmak gerekiyor? şeklinde konuştu.

Dinçer, günümüz Türkiyesinde okulların fazla öneminin kalmadığını da savunarak, eğitim sisteminin okul yerine dershane, özel kurs ve özel derse endekslendiğini, bunun da öğretim sistemi ve kurumlarda sorunlara neden olduğunu iddia etti.

haber10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber