Tropik sıcaklar, hafta sonu Türkiye'yi yakacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD ve Avrupa'nın önemli bölümü, 40 dereceye yaklaşan ve bazı bölgelerde 40'ı da geçen "tropik sıcaklıkların" etkisine girdi Bu sıcak hava dalgası, özellikle haftasonu Türkiye'de de kendini hissetirecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Müh. Bölümü ve klimatoloji uzmanı Prof. Dr Mehmet Karaca, ABD ve Avrupa'da son yılların en sıcak günleri yaşanırken Türkiye'deki havanın mevsim normallerinde seyretmesinin olağan olduğunu, bunun daha önce de yaşandığını dile getirerek, bugünden başlayarak, özellikle de etkisini hafta sonu hissedecek olan bu sıcak hava dalgasının Türkiye'ye doğru yola çıktığını söyledi.

ABD'de 40 dereceyi aşan sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcaklar nedeniyle 10'dan fazla kişinin yaşamını yitirdiği ülkenin bazı bölgelerinde aşırı klima kullanımı nedeniyle, elektrik kesintileri yaşanıyor.

Almanya'nın bugün, 38 derece sıcaklıkla yılın en hararetli gününü yaşaması beklenirken, meteorologlar, temmuz ayının yüzyılın en sıcak ayları arasında yer aldığına işaret etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da alışılmadık şekilde 33 dereceye yükselen sıcaklık özellikle dünyanın en eskisi olan metro sisteminde 47 dereceye ulaşarak rekor kırdı. Londra'nın klima sistemi bulunmayan ünlü iki katlı otobüslerinde ise sıcaklık 52 dereceye ulaştı. İspanya'da da 40 derece ulaşan sıcaklıklar 5 kişinin ölümüne yol açtı. Endülüs bölgesindeki Cordue ve Jaen'de termometreler gölgede 42 dereceyi gösterdi.

Fransa'nın güneybatısındaki Bordeaux'da termometreler 38, Paris'te de 35 dereceyi gösterdi. Bordeaux'da dün bir huzurevinde 2 yaşlı sıcak yüzünden öldü. Belçika'da 35, Hollanda'da 30 dereceyi aşan hava sıcaklığı yaşanıyor. Finlandiya'da 30 dereceyi aşan hava sıcaklığı haziran ve temmuzda rekorlarını kırdı; İtalya ise son 30 yılın en kurak yılını yaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber