Cezaevi'nde telefonla 'Kürtçe' görüşe yasak iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DTP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak, Erzurum Cezaevi'nde görüşlerde Kürtçe yasağı uygulandığı iddiasıyla Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık'tan gelen yanıtta suçlamanın "soyut iddiadan" kaynakladığı belirtildi.

Alınak'ın 9 Mart tarihli dilekçesine Adalet Bakanı adına yanıt veren Daire Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük, hükümlülerin telefonla görüşmesini düzenleyen tüzüğe atıf yaptı.

Küçük, düzenlemeye göre telefon görüşmelerinin Türkçe yapılmasının öngörüldüğünü, hükümlünün Türkçe bilmemesi veya görüşeceğini bildirdiği yakınının, mahallinde yaptırılacak araştırma ile Türkçe bilmediğinin tespit edilmesi halinde konuşmanın yapılmasına izin verildiğini ve konuşmanın kayda alındığına işaret etti. Tüzüğün, kayıtların incelenmesi sonucu, konuşmanın suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda bir daha hükümlünün aynı yakını ile Türkçe'den başka bir dille konuşmasına izin verilmeyeceğini düzenlediğini belirten Küçük, şöyle dedi:

"İlgili hükümlünün yakınının Türkçe bilmediğine bu nedenle Kürtçe konuşma yapacağına dair bir bildiriminin olduğuna ve bu hususta mahallinde görevlilere tarafından araştırma yapıldığına dair bir delil de bildirilmemesi karşısında isnadın soyut iddiadan ibaret kaldığı, öte yandan başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının da belirtilmediği anlaşıldığından dilekçenizin işleme konulmadığını rica ederim." DTP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak ise Adalet Bakanlığı'nı söz konusu yanıtla, "Kürtçe yasağına arka çıkmakla" suçladı. Alınak, "Böylece Kürtçe yasağının devletin resmi kararı olduğu tescil edilmiş oldu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber