İlaç 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIKTA "PAKET FİYAT" UYGULAMASI

Türk Eczacılar Birliği (TEB), 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç verilmesi konusunda eczaneleri uyardı. TEB, 4 kalemi aşan ilaçların geri ödeme kurumları tarafından karşılanmayacağını hatırlattı.

TEB Genel Sekreteri Ecz. Erdoğan Çolak, bölge eczacı odalarına gönderdiği yazıda, sağlıkta yapılan yeni düzenlemelere ilişkin eczacıların uyarılmasını istedi. Çolak, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği"nde, ayaktan yapılan tedavilerde, reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacağının ifade edildiğini vurgulayarak, "İlacın 7 günlük tedavi dozunu belirlemek üzere, reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu da belirtilecektir. İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, 7 günlük tedavi dozundan fazla ise bu ilaç 1 kutu olarak verilecektir. Ancak, aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki yedi günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren geçilecektir. Pnömoni, bronşektazi, osteomyelit teşhislerinde hekim gerekli gördüğü taktirde 10-14 günlük tedavi dozunda antibiyotik reçete eder. Diğer endikasyonlarda 5-7 günlük antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır. Ancak, bir kutu ilacın yedi günlük tedavi dozunu karşılamaması durumunda gerekli miktardaki ilaç hekim tarafından reçeteye yazılabilecektir hükmü yer almaktadır. Bu açıklama gereğince, her eşdeğer grubu için karşısında 'uygulama dışı' ibaresi yer alan büyük ambalaja sahip kalemler, 1 Ekim 2006 tarihi itibariyle 'ödenmez' duruma geçecektir" uyarısında bulundu.

Çolak, 1 Ekim 2006 tarihi itibariyle aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki 7 günlük ambalaj formlarından 1 tanesinin 1 kutu olarak verilmesi uygulamasına geçileceği için listede üzeri mavi renkle çizili olan ilaçların kendi eşdeğer gruplarında "ödenir" durumda tek kalem olarak kalacağını ve bu durumun tekelleşmeye yol açacağını savundu.

Bu durumun TEB tarafından geri ödeme komisyonuna yazılı olarak bildirildiğini ifade eden Çolak, sorunun çözülmesi amacıyla sözlü görüşmelerin de devam ettiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber