Türkiye kanser ilacı üretecek

Fırat Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Serpil Bulut, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan Türkiye Kanser Enstitüsü sayesinde Türkiye'nin artık kanser ilacı üretebileceğini söyledi. Önümüzdeki aylarda kurulması planlanan Türkiye Kanser Enstitüsü'nün kurucu üyeliğine seçilen Bulut, atılacak adımların devrim niteliğinde olduğunu ifade etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2015 15:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türkiye kanser ilacı üretecek

Fırat Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Serpil Bulut, kanserin dünya üzerindeki en korkunç hastalıklardan biri olduğunu kaydetti. Bu konuda Türkiye'de de önemli adımlar atıldığının altını çizen Prof. Dr. Bulut, "Kanser son 100 yılın en korkunç hastalığı pozisyonuna geldi. Ülkemiz de dünya sıralamasında önlerde yerini alıyor kanser görülme sıklığı açısından. Ama ülkemizde son yıllarda kanserle mücadele alanında önemli adımlar atıldı hem teşhis hem tedavi açısından. Kanser için en önemli şey erken teşhis. Yani olmadan önce veya olma ihtimaline yakın dönemlerde yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalık. Erken dönemlerde yakalandığında kanser tiplerine göre değişmekle birlikte yüzde 70-80'leri bulan hatta tam iyileşmenin görülebildiği bulgular var. Ülkemizde artık erken tanıma yöntemleri var. Kanser tanısı için teşhiste kullanılan teknikler, bu konuda uzmanlaşmış hekimlerin sayısının fazla olması ve özellikle de hastaların toplumsal açıdan bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmaların sonucunda böyle bir noktaya geldik" dedi.

"TÜRKİYE KANSER İLACI ÜRETEBİLECEK"

Sağlık Bakanlığı bünyesinde İstanbul merkezli kurulacak olan Türkiye Kanser Enstitüsü'nün kurucu üyeliğini yaptığını anımsatan Prof. Dr. Bulut, "Sağlık Bakanlığı'mız Türkiye Sağlık Enstitüleri'nin kurulması açısından bu yıl çok ciddi bir adım attı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı merkezi İstanbul'da olmak üzere sağlık bakanı başkanlığında kurulmuş bir kurum. Bağımsız bir kurum. Bu kurum kendi alt birimleri olacak. Bu alt birimlerinden ilki, Türkiye Kanser Enstitüsü. Türkiye Kanser Enstitüsü'nün kurulması için de ilk adım atılmış oldu.Hazırlık çalışmaları başladı. Temel hedef öncelikle Türkiye'de bir kanser bankasının oluşturulması. Kanser veri bankasının oluşturulması. Diğer bir hedefi kanser olgularına en kısa sürede ulaşılması, kanserli olguların en kısa sürede uzman ekibe ulaştırılması ve tedavilerinin kısa sürede gerçekleştirilmesi. Daha önemli hedeflerinden birisi de Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarına hem sponsorluk yapması hem de eşlik etmesi olacak. Bunun finansal desteğini ve aynı zamanda akademik açıdan destek sağlanmasının da organizesini yapacak. Türkiye Kanser Enstitüsü'nün en önemli hedeflerinden birisi de kanser tedavisinde kullanılacak kanser ilaçlarının bir bölümünün artık Türkiye'de üretilebilmesini sağlamak. Yani dışarıdan aldığımız kanser ilaçlarıyla dışarıya ihraç ettiğimiz kanser ilaçlarını dengelediğimiz takdirde bu konuda başarılı olacağız demektir. Bu amaçla da faaliyet protokolüne bu madde de eklenmiş durumda. Bu benim kanaatim. Türkiye'de sağlık açısından sağlık bir ortak çatı altında bütün kurumların birleştirilmesinden sonra atılmış en önemli ikinci adımdır ve bu bir devrimdir diye yorumluyorum. Bakanlığımız da kıs vadede bu oluşumları hayata geçirerek bunu gösterdi. Çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki aylarda Türkiye Kanser Enstitüsü'nün İstanbul merkezli kurulması sağlanmış olacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber