Yapılandırma için başvuru sayısı 2 milyon 201 bin 280 kişi

SGK Başkanı İlhan: "2 Şubat itibariyle 2 milyon 201 bin 280 kişi yeniden yapılandırmaya başvurdu. Yapılandırılan borç tutarı 36 milyar 779 bin 463 lira"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2015 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yapılandırma için başvuru sayısı 2 milyon 201 bin 280 kişi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "2 Şubat itibariyle 2 milyon 201 bin 280 kişi yeniden yapılandırmaya başvurdu. Yapılandırılan borç tutarı 36 milyar 779 bin 463 lira" dedi.

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar başkanlığında toplandı.

Toplantıda SGK Başkanı İlhan ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Danışmanı Hasan Hüseyin Coşkun sunum yaptılar.

İlhan, mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenliğine ilişkin sunumunda, geçimine sağlayabilmek amacıyla çok sayıda ailenin daha fazla tarımsal iş imkanı olan yerlere göç ettiklerini belirtti.

Kayıt dışı istihdamla mücadele alanında, SGK olarak ilgili diğer kurumlarla ortak yürütülen çalışmalar çerçevesinde bazı önemli gelişmeler yakaladıklarını aktaran İlhan, "Ama bu sektörün kendine özgü yapısal ve diğer sorunları sebebiyle bu alanda ciddi bir mesafe maalesef kat edemedik. Bizim de sorumluluk alanımıza giren alanlarda yaptığımız çalışmalar var ama bunun dışında da atılması gereken adımlar olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Bu sektörde eğitim düzeyinin düşük olmasının, işçilerinin birlikte hareket edememesinin ve işçiler ile işveren arasında yapılanan elçi ya da çavuş adı verilen aracıların bulunmasının sıkıntıları artırdığına dikkati çeken İlhan, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle SGK'ya kayıtlı sigortalı sayısının 3.6 milyon kişi olduğunu ancak tarım ve orman işlerinde süreksiz ve geçici çalışma nedeniyle tescil edilen sigortalı sayısının 265 bin kişi olduğunu ifade etti.

Mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvence koşullarına ilişkin bilgi de veren İlhan, tarım sektöründe çalışmadığı halde daha kolay emekli olabilmek için kendini tarım işçisi gibi gösterenler olduğunu, mevzuatta yapılacak düzenleme ile buna ilişkin denetimin daha kapsamlı olarak gerçekleştirilebileceğini belirtti.

-"Veri paylaşımı sorunu yaşanıyor"

Kişisel verilerin paylaşımına ilişkin yasal düzenleme sonrasında bilgi paylaşımı ve veri toplama konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını da anlatan İlhan, "Kişisel verilerin paylaşılmasına dönük bir madde düzenlemesi yapılırken oradaki ifadelerden kaynaklı bir şekilde SGK şu anda ne akademisyenlerle ne kurum içerisindeki kendi uzmanlarıyla ne de kamu kuruluşlarıyla sahip olduğu hiçbir bilgiyi paylaşamaz noktaya geldi. Veri paylaşımı bundan sonra politika belirleme konusunda bize ışık tutacaktır" dedi.

Buna sorunun giderilmesine ilişkin düzenleme çalışmaları yapıldığını ifade eden İlhan, kişisel bazda olmayan toplulaştırılmış verilerin paylaşımının istatistik oluşturma ve politika belirlemede katkısı olabileceğini belirtti. İlhan, "Bu veriler paylaşılmadan bizim de Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ilerleyebilmemiz zor. Örneğin sağlık alanında hangi işlem ne kadar yapılıyor, hangi ilacın kullanımı arttı, eğilimleri tespit edebilmemiz açısından bu verileri analiz ediyor olmamız gerekiyor. Ama şu anda edemiyoruz" diye konuştu.

Sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan İlhan, bir soru üzerine Torba Yasa'daki SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme ile ilgili bilgi verdi.

İlhan, "Sektörel bazlı yok ama 2 Şubat itibariyle 2 milyon 201 bin 280 kişi yeniden yapılandırmaya başvurdu. Yapılandırılan borç tutarı 36 milyar 779 bin 463 lira, 2 Şubat itibariyle tahsil edilen tutar ise 4 milyar 501 bin 475 lira" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber