Davutoğlu: Başkanlık sistemi için 'otoriter' demek cehalet

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık sistemi hakkında önyargılı davranarak 'otoriter' diye nitelemenin, siyaset bilimi açısından cehalet olduğunu söyledi.

Haber Giriş : 06 Şubat 2015 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Başkanlık sistemi için 'otoriter' demek cehalet

Kanal 7 ve Ülke TV ortak canlı yayınına katılan Davutoğlu, başkanlık sistemine ilişkin şunları kaydetti:

ÖZGÜRLÜKÇÜ SİSTEM:

İnsan haklarına inanan, evrensel temel ilkelerden hareket eden bir siyasi kültürün ve zihniyetin olduğu yerde başkanlık sistemi de hürriyetçi, özgürlükçü olur, parlamenter sistem de olur. Eğer böyle bir zihniyet, böyle bir kültür gelişmemişse her ikisinde de otoriter yapılara gidiş olur. Yani normatif olarak 'Başkanlık sistemi otoriterdir, parlamenter sistem demokratiktir' diye bir ayrım yapmak siyaset bilimi açısından cehalettir.

BÜYÜK SİNERJİ DOĞDU:

Türkiye'de şu anda seçilmiş cumhurbaşkanı, seçilmiş başbakan, ikisi de güçlü motif olarak, her ikisi de ülkesi için koşturduğunda büyük bir sinerji doğar. Elhamdülillah bu sinerji doğdu. Yeni bir heyecan da oluşturdu.

BAŞKANLIK VE ANAYASA:

Yetki çatışmasına yol açan anayasal çerçeveyi tartışmaya açacağız. Sonrasında da başkanlık sistemini bu bağlamda ele alacağız.

ÖZGÜVENLERİ YOK:

Kendilerine hiç güvenmedikleri için 'Başkanlık sistemi olursa yine AK Parti, AK Parti'den aday olarak da Sayın Erdoğan seçilir'. Varsayım bu. Aslında bu varsayımın kendisi dahi muhalefetin ne kadar özgüven eksikliği içinde olduğunu gösteriyor.

İYİ NİYET DEĞİL:

Diyelim cumhurbaşkanımız devam ettiğinde 5 sene daha orada. Diyelim başkanlık sistemine geçildi, yeniden seçim yapılmak durumunda... O zaman şansınızı denersiniz. Hayır mesele o değil. Niyet iyi bir niyet değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber