Zorunlu bağışın kaldırılması vatandaşları memnun ederken, kamu vakıflarında çalışan sözleşmeli personeli işinden etti.

Haber Giriş : 17 Şubat 2004 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu bağışın kaldırılması vatandaşları memnun ederken, kamu vakıflarında çalışan sözleşmeli personeli işinden etti.

Nüfus Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı'nda sözleşmeli çalışan 500 kişinin iş akitleri sona erdi.

Kamu vakıflarına zorunlu bağışa yasak getiren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zorunlu bağışın kaldırılması vatandaşları memnun ederken söz konusu kamu vakıflarında çalışan sözleşmeli personeli ise işten atılma korkusu sardı. Zorunlu bağışta başı çeken kurumlardan biri olan İçişleri Bakanlığı Nüfus Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı'nda sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 500 kişiye iş akdinin sona erdiğine dair tebliğ gönderildiği belirtildi. Söz konusu yasa tasarısı yasalaştığı zaman kendileri için herhangi bir düzenleme yapılmadığını belirten sözleşmeli çalışanlar, kış ortasında işsiz kaldıklarını dile getirdi.

Kamu kurumları bünyesinde kurulan vakıf ve derneklerle ilgili çıkartılan yeni yasa, bu alanda çalışan 8 bine yakın çalışanı işinden edecek. Kamu kurumlarının bütçeden yeterli ödenek alamaması nedeniyle yıllardır pek çok kamu hizmeti, bünyelerindeki dernek ve vakıfların elde ettiği bağış gelirleriyle yapılıyordu. Ancak ?gönüllü bağış'ın yerini ?zorunlu bağış'a bırakması, vatandaşın yoğun tepkisine neden olmuştu. Vatandaşların şikayetinden yola çıkan devlet, zorunlu bağışı ortadan kaldırmak için kamu kuruluşlarında kurulan dernek ve vakıfların kapatılması kararını aldı. Bu kararın üzerine kamu vakıflarında çalışan ve çoğunluğu sözleşmeli personel olan 8 bin kişinin iş akdinin feshedilmesi gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı'nda çalışan sözleşmeli 500 personele 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesi gereğince iş akdinin feshedildiği yolunda tebliğde bulunuldu. 6 Nisan 2004 tarihinde işlerine son verilecek personelin yeni iş araştırmaları konusunda ise kanunen hakları olan günlük iki saatlik iş araştırma haklarından yararlanabilecekleri, isterlerse bu süreyi toptan kullanabilecekleri bildirildi.

Çıkarılan yeni yasa ile birlikte işsiz kalacak 8 bin personelden birisi olduğunu belirten Taşova Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan Ayşe Alıcı, kendisi gibi binlerce sözleşmeli personel ve bakmakta olduğu aile fertlerinin kış şartlarında zor durumda kalacağına dikkat çekti. Ayşe Alıcı, ?Ülkemizin yaşamakta olduğu ekonomik darboğaz ve iş bulma güçlüğü göz önünde bulundurulmadan, kamu vakıf ve dernek çalışanları kaderleriyle baş başa bırakılmıştır.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber