Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağı görüşe açıldı

Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek. Söz konusu bedelin belirlenmesinde, kayıp enerji tedarik maliyeti de dikkate alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2015 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağı görüşe açıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağını görüşe açtı.

Elektrik piyasasında düzenlemeye tabi tarifelerin hazırlanmasına, incelenmesine, değerlendirilmesine, değiştirilmesine ve onaylanmasına ilişkin usulleri içeren yönetmelik taslağı, elektrik iletim, toptan satış, dağıtım, bağlantı, perakende satış, piyasa işletim ve son kaynak tarifelerine ilişkin tarife önerilerinin hazırlanma kriterlerinin tanımlanmasını ve ilgili lisans sahibi kişilerin gelir ve fiyat tavanlarının düzenlenmesine ilişkin esasları kapsıyor.

- Tarife türleri

Buna göre, piyasada iletim ve dağıtım faaliyetleri, TETAŞ'ın tarife düzenlemesine tabi toptan satış faaliyetleri, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketinin (EPİAŞ) piyasa işletim faaliyeti, serbest olmayan tüketicilere ve son kaynak tedariği kapsamında serbest tüketicilere elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışına ilişkin tarifeler, belirlenen usul ve esaslar dahilinde düzenlemeye tabi olacak.

- Toptan satış tarifesi

Taslağa göre, dağıtım şirketlerinin teknik ve teknik olmayan kayıplar ile genel aydınlatma kapsamında TETAŞ'tan temin edeceği elektrik enerjisi ile görevli tedarik şirketleri tarafından tarifesi düzenlemeye tabi tüketicilere yapılacak elektrik enerjisi tedariki kapsamında TETAŞ'tan tedarik edilecek elektrik enerjisinin toptan satış tarifesi Kurul tarafından belirlenecek. TETAŞ'ın düzenlemeye tabi toptan satış fiyatı, Toptan Satış Fiyatlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri esas alınarak hesaplanacak. TETAŞ'ın düzenlemeye tabi olmayan elektrik enerjisi tedariki kapsamındaki toptan ve perakende satış fiyatları Kurul onayına tabi olmayıp, ilgili taraflar arasında serbestçe belirlenecek.

Kurul, TETAŞ'ın toptan satış tarifesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde, TETAŞ'ın mali yükümlülüklerini de dikkate alacak.

- Dağıtım tarifesi

Dağıtım tarifesi; dağıtım sistemi kullanım bedeli ile tarifenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslardan oluşacak.

Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek. Bu kapsamda, dağıtım sistem kullanım bedelinin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, bakım onarım giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak. Dağıtım sistem kullanım bedelleri, tüketicilerin bağlantı durumuna ve kullanım amacına göre farklılaştırılabilecek.

Dağıtım sistemi kullanım bedeli, Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri esas alınarak hesaplanacak.

Dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenecek. Söz konusu usul ve esaslar, tüm dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek.

- Perakende satış fiyatı

Perakende satış fiyatı, görevli tedarik şirketlerinin perakende satış faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli olan maliyetlerden hareketle belirlenecek. Perakende satış fiyatları, tüketicilerin bağlantı durumu ve kullanım amacına göre farklılaştırılabilecek.

- Piyasa işletim tarifesi

Piyasa işletim tarifesi, EPİAŞ'ın faaliyetlerini sürdürmesi için gereken gelir ihtiyacının karşılanabilmesi ve mali sürdürülebilirlik esasına göre hazırlanacak.

- Sosyal ve ekonomik duruma göre tarife

Son kaynak tarifesi, tüketicilerin rekabetçi piyasaya geçmesini teşvik edecek ve son kaynak tedarikçisinin makul kar etmesine imkan verecek düzeyde, yürürlükteki perakende satış tarifeleri ile piyasa fiyatları dikkate alınarak hazırlanacak. Ancak bu sınırlamalarla bağlı olmaksızın; Kurulca sosyal ve ekonomik durumlar gözetilerek belirlenecek bir miktarın altında elektrik enerjisi tüketen tüketiciler için ayrı tarife yapılabilecek.

Kurul, son kaynak tüketici gruplarını belirleyen tüketim miktarını son kaynak tedarik piyasanın gelişimine bağlı olarak oluşan sosyal ve ekonomik durumları dikkate alarak belirleyecek. Kurul, söz konusu tüketim miktarını piyasadaki gelişmelere paralel olarak gerekli gördüğü hallerde değiştirecek.

Sosyal amaçlı tüketicilere uygulanacak son kaynak tedarik fiyatının belirlenmesinde; faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, müşteri hizmetleri giderleri, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile son kaynak tedarik faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetlerden bu tüketicilere düşen pay ile bu tüketiciler için oluşan enerji tedarik maliyetleri ve dağıtım tarifeleri kapsamında bu tüketiciler için ödenen tutarlar dikkate alınacak.

Gelir düzenlemesi kapsamında hiçbir surette tarife dışı ve/veya tarife altı uygulamaya ya da herhangi bir tüketici grubunun sübvansiyonuna ilişkin gelir/gider kalemi öngörülemeyecek.

Taslağa ilişkin görüşler, 24 Şubat'a kadar EPDK'ya iletilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber