Uludağ Üniversitesi'nde zorunlu 'nutuk' dersi

Uludağ Üniversitesi'nde 28 Şubat döneminde konulan ve bugün Türkiye'deki hiçbir üniversitede bulunmayan bir ders var.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Şubat 2015 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uludağ Üniversitesi'nde zorunlu 'nutuk' dersi

Prof. Dr. Atilla Yayla, Yeni Şafak'taki bugünkü yazısında Bursa Uludağ Üniversitesi'nde yaşanan tuhaf olayları kaleme aldı. Yayla, üniversiteden aldığı bir mektubu köşesine taşıyarak yaşananları aktardı.

İnkılap Tarihi'nin yanında zorunlu Nutuk dersi!

Ülkemizin her üniversitesinde olduğu gibi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi YÖK derslerinden birisi olarak Uludağ Üniversitesi'nde öğrencilere zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Bu gayet olağan bir uygulamadır. Fakat, 28 Şubat döneminde Ergenekon Davası sanığı Rektör Mustafa Yurtkuran'ın keyfi olarak bütün bölümlere zorunlu ders olarak koydurduğu bir korsan İnkılap Tarihi dersi daha var. Adı ise "Nutuk Dersi".

Tıpçı da Bedenci de bu dersi almak zorunda

Bu durumda bir tarih bölümü öğrencisi hem Yakınçağ Türkiye Tarihi hem Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi hem de zorunlu Nutuk dersi almaktadır. Yani aynı dersi üç kere almaktadır ve hiç tarih dersi almayan diğer bölümlerin öğrencileriyle Nutuk dersinden aynı sınava tabi tutulmaktadır.

Yabancı öğrenciler şikayet etti

Uludağ Üniversitesi dışa açılma çabalarıyla birlikte kapılarını çok sayıda yabancı öğrenciye açtı. Bu öğrenciler de ancak diktatörlüklerde karşılaşılacak şekilde Nutuk dersinden sorumlu tutulmakta ve diğer öğrencilerle bu dersin sınavlarına girmektedir. Yabancı öğrenciler nutuk dersi sınavında diğer öğrencilerle kendilerine aynı muamelenin yapılmasından dolayı itirazlarını rektörlüğe bildirmişler ve rektörlükten taleplerine ret cevabı almışlardır.

Rektör gitti ders kaldı

Nutuk dersi eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran'ın 28 Şubat döneminde Kemalist yetiştirmek için bütün Üniversite bölümlerine dikte ettiği bir derstir ve 28 Şubat dönemi bitmiş ve Mustafa Yurtkuran görevinden ayrılmış olmasına rağmen halen mevcut rektörlük tarafından üniversitenin bütün bölümlerinde okutulmaya devam etmektedir. 2012-2013 eğitim öğretim döneminde Üniversite Yönetimi'nin yaptığı idari toplantıya katılan bazı hocalar mevcut rektör Kamil Dilek'ten zorunlu nutuk dersini kaldırmasını talep etmişlerdir. Kamil Dilek bu talepte bulunan hocalara büyük bir öğrenci topluluğu kendisine dersin kaldırılması yönünde bir dilekçe verirse dersi kaldırabileceğini, aksi takdirde dersin zorunlu olarak okutulmaya devam edeceğini söyleyerek hocaları susturmuştur.

Zulmederek Nutuk sevdirmeye çalışıyorlar

Bu dersten en çok şikayet edenler öğrencilerdir, çünkü dersin sınavları, ÖSYM Sınavları'na benzer şekilde, bütün hocaların ve asistanların gözetmen olarak sınav salonlarına topluca sevk edilmesiyle yapılmakta, cevap kağıtları optik okuyucularla okunmakta. Öğrenciler bu zor testleri geçebilmek için Nutuk'u kelime kelime ezberlemek durumunda kalmakta. Bir öğrenciye Nutuk böyle zulmederek nasıl sevdirilebilir?

Rektör kendi posterini astırdı

Mevcut Rektör Kamil Dilek önceki rektör Mustafa Yurtkuran'ın öğrencisi ve asistanıdır. Dilek, hocasının tuhaf uygulamalarını sürdürerek onun izinde yürümekte. Ayrıca, 28 Şubat'ta bile görülmemiş şekilde, sene başında Üniversite açılırken üniversitenin girişine dev posterini astırdı. Üniversite fakültelerinin koridorlarındaki ışıklı panolarda aylarca hocalara ve öğrencilere kendi resmini gösterdi".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber