Organik beslen sağlıklı yaşa

Sağlıklı bir ömür yaşamak isteyenlerin son yıllardaki tercihi, üretiminde hiçbir kimyasal kullanılmayan organik gıdalar. Ancak organik diye satılan her ürüne de güvenmemek gerekiyor. Sertifikalarının olup olmadığı mutlaka incelenmeli.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2015 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Organik beslen sağlıklı yaşa

Son zamanlarda artan hastalıkların önemli nedenlerinden biri de hormonlu gıdalar. Bu durum hepimizi sağlıklı beslenmeye yönlendirdi. Tabii ki sağlıklı beslenme deyince ilk akla organik gıdalar geliyor. Adını sıkça duyuyoruz ama organik gıdanın ne olduğunu pek çoğumuz tam olarak bilmiyoruz.

Organik ürün, üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan tarımsal bir üretim biçimi. Son yıllarda Türkiye'de de önem kazanan organik tarımda amaç, toprak ve su kaynaklarıyla havayı kirletmeden, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak ve daha sağlıklı nesiller yaratmak. Etrafımızda bu kadar katkı maddeli gıda varken bizler için en sağlıklısını nereden bulabileceğimizi bilemiyoruz. Bu noktada organik pazarlar devreye giriyor.

İlki İzmir'de açıldı

Türkiye'de ilk organik pazar 2010'da İzmir'de açıldı ve şu anda İstanbul'da sayıları giderek artıyor. Bizler de Mektebim Okulları öğrencileri olarak insanların neden organik ürün tüketmek istediğini tam anlamıyla öğrenebilmek için Zeytinburnu Organik Pazarı'nı ziyaret ettik ve üreticilerden bilgi aldık.

Pazarda satış yapmaya ilk başladıklarında şu anki kadar kazanamadıklarını belirten üreticiler, belediyelerin uygun pazar yerleri açması ve medyada yapılan haberlerin artmasıyla insanların dikkatinin organik ürünlere yöneldiğini söylüyorlar. Organik pazarda örneğin domates ve salatalığın kilosu 8 TL, marketlerde ise aynı ürünleri 3 TL'ye alabiliyorsunuz. Üreticiler fiyatların yüksekliğini kimyasal ilaç kullanmadan ürün yetiştirmelerine ve daha az mahsul elde edilmesine bağlıyorlar. Tüketicilerin bilinçlendiğini ve pazara gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını dile getiriyorlar.

Biz gittiğimizde pazar, çok kalabalık değildi. Ancak röportaj yaptığımız kişilerin, pazarın sürekli müşterileri olduğunu öğrendik. Neden organik pazar diye sorduğumuzda, ürünlerin sertifikalı olmasının güvenirlilik açısından önemli olduğunu söylediler; bu ürünlere güveniyor ve daha çok tercih ediyorlarmış.

Bez çanta kullanılıyor

Organik pazarda meyve ve sebzelerin daha küçük boyutlarda olması dikkatimizi çekti. Marketlerdeki manav reyonlarında yer alan parlak meyve sebzelere benzemiyorlardı. Ancak kokuları ve tatları çok güzeldi. Bir de insanlar, aldıkları ürünleri poşetlerde değil, bez çantalarda taşıyorlar. Organik pazar denildiğinde akla sadece meyve sebzeler geliyor. Oysa ki burada bal, krem, sıvı yağ, reçel, tarhana, baklagiller olmak üzere pek çok ürün bulunuyor. Pazarı gezip üreticilerden aldığımız bilgilerle sağlıklı bir gelecek için organik ürünleri tercih etmenin daha faydalı olacağının kanısına vardık. Artık ailelerimize de organik pazardan alışveriş yapmalarını önereceğiz.

Organik mi değil mi?

Bir ürünün organik olup olmadığını dışarıdan anlamak mümkün değil. O nedenle ürünün ambalajındaki sertifikayı kontrol etmek gerekiyor. Ürünün organik olabilmesi için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve uluslararası kuruluşlara akredite olmuş bağımsız bir kurum tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Ürünün üzerinde "Organik Tarım - Türkiye Cumhuriyeti" logolu etiketle denetleme kuruluşunun etiketi yoksa o ürün organik değildir.

İstanbul'un semtlerindeki organik pazarlar

u Şişli'de Lala Şahin Sokak'ta her cumartesi organik pazar kuruluyor.

u Bakırköy'de Airport Alışveriş Merkezi'nin yan ve arka açık otopark alanında salı ve cumartesi günleri kurulmakta.

u Beylikdüzü'nde Çarşamba Pazarı olarak bilinen kapalı pazar alanında organik ürünler cumartesi günleri satışa sunulmakta.

u Kartal'da tren istasyonun hemen yanında kurulan pazarda, pazar günleri organik ürünleri bulabilirsiniz.

u Küçükçekmece-Arenapark ekolojik pazarı, her pazar açık.

u Kadıköy'deki Özgürlük Parkı'nda kurulan organik halk pazarı çarşamba günleri düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber