Zorunlu tasarruf hesabı nemalarının ilk diliminin ödemeleri 8 Mart'tan sonra başlayacak

Haber Giriş : 18 Şubat 2004 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu tasarruf hesabı nemalarının ilk diliminin ödemeleri 8 Mart'tan sonra başlayacak

Kamuoyunda zorunlu tasarruf olarak adlandırılan Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesaplarının tasfiyesinde ikinci adım nema ödemesi ile gerçekleşecek. Hazine, 3 Mart'ta enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra kişisel bazdaki hesapları Ziraat Bankası'na gönderecek. Geçen hafta Devlet Bakanı Ali Babacan nema ödemelerinin mart ayı programına alındığını açıklamıştı. Ödemelerin 8 Mart tarihinden sonra başlaması bekleniyor.

Nisan 1988'de başlayan ve 12 yıllık uygulamadan sonra kaldırılan zorunlu tasarruf kesintileri, 2003 yılında çıkarılan yasa ile tasfiye sürecine girdi. Çalışanlara geçen yıl bu hesaplarda biriken anaparanın tamamı ödendi. Nemalar ise 10 taksitte ödenecek. Yasa uyarınca, nemalarda ilk taksit ödemesi mart ayında yapılacak. Bu yıl içinde çalışanlara haziran, eylül ve aralıkta olmak üzere üç taksit tutarında nema ödemesi yapılacak. Kalan ödemeler ise 2005 ve 2006'da verilecek.

Hazine nema ödemeleri için hazır. Ödemeler için gereken nakit tutar, Ziraat Bankası'na aktarılacak. Yasada, nema ödemelerinin Bakan onayı ile bir ay ertelenmesi olanağına bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, "Bu yetki, nakit sıkıntısı olması durumunda esneklik sağlamak için alınmıştı, ancak biz ödeme planlarını yaptık, kaynağımız var ve erteleme ihtiyacı yok" açıklamasını yaptı.

Hazine 3 Mart'ta şubat ayı enflasyon rakamlarının alınmasının ardından kişisel bazda tutulmaya başlanan zorunlu tasarruf hesaplarının nemalarında yasada öngörülen TÜFE+5 puanlık artışı bu hesaplara yansıtacak. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra listeler Ziraat Bankası'na bildirilecek. Ziraat Bankası'nın ödemeler için hazırlıklarını tamamlamasından sonra şubeler başvuran hak sahiplerine ödeme yapacak.

Ziraat çalışıyor
Ziraat Bankası'nın hazırlıklarını 8 Mart'ta ödemelere başlanılması doğrultusunda sürdürdüğü, ancak bu tarihin henüz kesinleşmediği belirtilirken, Hazine yetkilileri nema ilanından sonra Ziraat Bankası'na bir-iki gün içinde bilgilerin aktarılabileceğini ve bu tarihte ödemelere başlanılabileceğini söyledi. Bu arada, nema ödemeleri anaparalarını alan tasarruf sahiplerine yapılacak.

Anapara almayana yok
Hazine tarafından, 1.4 katrilyon lira anapara ödemesi öngörülmüşken, bu tutarın yüzde 80'i hak sahiplerine ödenebildi. Anapara ödemeleri 1 katrilyon 125 trilyonda kaldı. Hak sahipleri, zorunlu tasarruf kesintilerini ihtilaflı olması, yargı sürecinin tamamlanmaması gibi nedenlerle alamadı. Hazine yetkilileri, şubat sonuna kadar nemalarını alan hak sahiplerine nema ödemesinin de yapılacağını, anaparalarını alamayanlara
yargı süreci tamamlanmadan ödeme yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Ziraat Bankası şubelerinden anaparalarını alan hak sahipleri, geçen yıl aldıkları anapara tutarına yakın bir nema alacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber