Emekli Sandığı`nın sağlık harcamaları her yıl bir önceki yıla göre iki kat arttı.

Haber Giriş : 18 Şubat 2004 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Sandığı`nın sağlık harcamaları her yıl bir önceki yıla göre iki kat arttı.

Yüksek Denetleme Kurulu`nun Emekli Sandığı 2002 yılı raporunda, sağlık harcamalarının kontrol altına alınabilmesi için güçlü bir bilgisayar sistemi kurularak teknolojik yatırımlar yapıldığı, akıllı kart uygulamasına geçildiği, eczane ve ilaç harcamalarından ortez, protez ve benzeri tedavi edici sarf malzmelerine kadar tüm harcamaların disiplin altına alındığı bildirildi. Raporda, ``Yapılan bu olumlu çalışmalara rağmen, sağlık giderlerindeki artışı durdurmak mümkün olamamaktadır. Sağlık harcamalarının sandık gelir-gider açığı içindeki payı 1998`de 16.6, 1999`da 71.6, 200`de yüzde 74, 2001 yılında yüzde 69 iken 2002 yılında yüzde 69.5 olmuştur`` denildi.
Raporda, sağlık hizmetlerinin sosyal güvenlik kuruluşları için büyük bir yük oluşturduğu, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin ayrılması yolunda çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

YDK raporunda, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ile kamu sağlık alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda tedarik yöntemlerinin farklı olduğuna dikkat çekildi. Bu kuruluşlardan sağlık yardımı alan hasta ve hasta yakınlarına malzeme aldırılması yönteminin yaygın olarak sürdürülmesi nedeniyle, aynı tür ve hatta aynı firmadan alınan malzemelerde bir kuruluştan diğerine ya da bir hastadan başka hastaya bariz fiyat farklılıkları ile maliyet artışlarının meydana geldiği, bunun da makro anlamda büyük boyutlara ulaşan harcamalarda kamunun kaynak kaybına yol açtığı ifade edildi.

Raporda, kamu yararı açısından, ortak satın alma usul ve esaslarının oluşturulması ve dolayısıyla kuruluşlar arasında uygulama birliği sağlanması için ilgili bakanlıkların bir araya gelmesi önerildi.

Raporda, yapılacak çalışmalarda satın alınacak malzemelerin başta ``insanda kullanılabilirlik onayını`` da içerecek şekilde sınıflandırma, kodlama ve gruplandırılması için çalışma yapılması ve ``Malzeme Bilgi Bankası`` kurulması önerisi de yer aldı.

Yüksek Denetleme Kurulu, her yıl bir önceki yıla göre iki katına çıkarak Emekli Sandığı gider açığına yakın tutarlara ulaşan sağlık giderlerinin, gelir-gider dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla Genel Sağlık Sigortası Yasası`nın bir an önce çıkarılmasını önerdi.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber