Telefon dinlemede tebligat dönemi: Sizi dinledik, bilginize

Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telefonu dinlenen, ancak hakkında takipsizlik kararı verilenlere, 15 gün içinde "Sizi dinledik" bildirimi yapılması uygulaması başladı....

Bazı davalarda, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, tespiti ve kayda alınması uygulamasında "Vatandaş seni dinledik" dönemi başladı. Silahlı örgüt veya bu örgüte silah temini, kaçakçılık kanununda belirtilen ve hapis cezası getiren durumlar, kasten adam öldürme, rüşvet, işkence, çocukların cinsel istismarı ve tecavüz gibi suçlarda, TCK'ya göre telefon dinlenmesi yasal olarak hakim kararıyla yapılabiliyor. Ancak hakim kararıyla yapılan dinlenmede, herhangi bir suça rastlanmaması durumunda kişi tebligat yoluyla bilgilendiriliyor. Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, iletişimin tespiti ve kayda alınmasını düzenleyen Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) önemli davalarda da devreye sokuldu.

15 GÜN İÇİNDE İMHA

1 Haziran 2005'den itibaren geçerli olan bu uygulama, Türkiye genelinde birçok davada uygulanmaya başladı. İlk olarak Ankara'daki asliye hukuk mahkemesinde başlayan tebligat Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başlandı. Danıştay'a düzenlediği kanlı baskının ardından yakalanan avukat Alparslan Arslan'ın saldırı öncesinde kimlerle telefonla görüştüğü saptandı. Savcılığın başvurusu üzerine, hakim kararıyla, başta eski yüzbaşı Muzaffer Tekin olmak üzere bu kişilerin telefonları dinlemeye alındı. Ancak soruşturmanın tamamlanmasının ardından, dinlemeye alınan kişilerden bazıları hakkında ceza istenirken, bir kısmı hakkında da takipsizlik kararı verildi. Bu kişilerin iddianamede yer almayacakları ve "iddianameye ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar" hemen kendilerine tebliğ edildi. Bu arada dinleme işlemi de sona erdi. Haklarında takipsizlik kararı verilen kişiler için Başsavcılık, CMK'nın 137/4 maddesi uyarınca, kişinin kayıtlarını 15 gün içerisinde imha ederek, kendilerine "Dinleme tedbirinin nedeni, kapsamı, süresi ve sonucu" yazılı olarak bildirildi.

TERÖR İSTİSNASI

Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde devam eden tehlikelere ilişkin yapılan telefon dinleme uygulamasında ise tebligat zorunluluğu yok.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber