5 dakikalık spor 3 yıl ömür uzatıyor

Spora saatler harcamak zorunda değilsiniz. Bir dakikası bile yararlı... Yapılan araştırmalar kısa ve etkili egzersizlerin, sağlığa büyük faydaları olduğunu gösteriyor. Spor yapmak için birkaç dakikanız vardır değil mi?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 28 Şubat 2015 22:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
5 dakikalık spor 3 yıl ömür uzatıyor

Sağlıklı olmak, genç kalmak, uzun yaşamak... İçlerinden birini reddedip, "İstemiyorum" diyebilir misiniz? Bu saydıklarımızın en iyi ilacının egzersiz olduğunu bilmemize karşın bahanemiz çok. Zamansızlık, sıkılma, zevk almama, yorgunluk gibi nedenler ilk sıralarda... Çalışanlar eve geç gelmekten, yeni anneler çocuklarına zaman ayırma gerekliliğinden yakınıyor. Önerilen günlük egzersiz süresi 30-45 dakika olunca pek de haksız sayılmazlar. Ancak bu konuda devrim gibi değişiklikler oldu. Artık egzersiz yapmada, "zamanım yok"bahanesi geçerli değil. Bakın günde 1, 7 ve 10 dakikalık egzersizlerle nasıl mucizevi yararlar sağlanabiliyor?

ŞEKERİ DÜZENLİYOR

Spor biliminde yılın bombası, süper kısa egzersiz programlarıydı. Mayıs ayında yayımlanan bir araştırmada, şeker hastaları için günde 3 kez tekrarlanan ve her seferinde 6 kez, 1 dakika çok hızlı ardından 1 dakika yavaş yürüyüşün 30 dakika aralıksız yürümekten daha olumlu şeker düzenlemesi yaptığı görüldü. Temmuz ayında ise daha çarpıcı bir sonuç yayımlandı. Dünyanın en prestijli tıp dergilerinden "The Journal of the American College of Cardiology'de yayımlanan makalede egzersiz süresi ve yoğunluğu kavramını kökünden sarstı. Makalede 55 bin kişinin durumu incelendiğinde günde 5-10 dakikalık hafif koşunun ömrü uzattığı gözler önüne seriliyor. Günde sadece 5 dakika koşu yapanlar hayatında hiç koşmayanlardan 3 yıl daha fazla yaşıyor. Bu, sürenin çok önemli olmadığını gösteriyor.

UNUTKANLIĞA DA İYİ GELİYOR

Bunlara bir de sporun beyin ve hafıza üzerindeki olumlu etkilerini ekleyelim. Birden fazla çalışmada Alzheimer hastalığına genetik yatkınlığı olan kişilerde sporun beyin sağlığına faydaları olduğu, özellikle de "Her şeyi unutmaya başladım" türü şikayetleri azalttığı görülüyor. Araştırmalar kısa süreli sporun ruh sağlığına da iyi geldiğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre düzenli spor, iyi bir antidepresan ve antistres tedavisi olup cildin yaşlanmasını bile geriye çevirebiliyor. Şimdilik bilinen daha iyi bir antiaging tedavisi yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber