IMF Niyet Mektubu açıklandı. İşte verilen sözler...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2006 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'ye gönderilen Niyet Mektubunda, sağlık harcamalarını kontrol altına almak için alınan ek tedbirlerin 2,1 milyar YTL tasarruf sağlamasının beklendiği açıklandı.

IMF'ye gönderilen 3. ve 4. Gözden Geçirmelere ilişkin Niyet Mektubu Hazine Müsteşarlığı'nca açıklandı.

Mektupta, öngörülenin üzerinde gerçekleşen cari açığın büyük ölçüde artan petrol fiyatlarını yansıttığı, rekor düzeydeki sermaye girişi ile fazlasıyla finanse edildiği kaydediliyor.

Mektupta, toplam kamu açığının GSMH'ya oranının, yüzde 2.5'in altına indiği ve kamu net borç stokunun hızlı bir şekilde düştüğü ifade ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda küresel mali piyasalarda likiditenin önemli ölçüde daralması sonucu yükselmekte olan piyasaların para birimleri ve varlık fiyatlarında dalgalanmalar yaşandığı hatırlatılan mektupta, "Türkiye, görece yüksek cari açığı ve Nisan ve Mayıs aylarındaki olumsuz enflasyon rakamlarının da etkisiyle bu dalgalanmadan en çok etkilenen ülkelerden birisi olmuştur. Bu kapsamda, son derece ihtiyatlı davranılarak küresel likiditedeki değişimin geçici değil kalıcı olduğu varsayılmakta olup, gerektiği takdirde politikalarımızda htiyaç duyulan uyarlamalar yapılacaktır" denildi.

Program hedeflerini güvence altına almak amacıyla, politikaları daha da sıkılaştırmak da dahil olmak üzere gelecekte oluşabilecek piyasa dalgalanmalarına karşı gereken tedbirleri aktif ve esnek bir şekilde alma konusundaki kararlılık da vurgulandı.

Mektuba göre, son dönemde sıkılaştırılan politika ve kredi koşulları ile iç talebin bu yılın ikinci yarısında yavaşlaması bekleniyor. Bununla beraber, 2006 yılı program hedefi olan yüzde 5'lik büyüme hedefi ulaşılabilir durum görülüyor.

TÜFE enflasyon hedefinin bu yıl için yüzde 5 (2 puanlık bir belirsizlik bandı içerisinde), 2007-08 dönemi için ise yüzde 4 olarak belirlendiği hatırlatılırken, yıllık enflasyonun Haziran ayında enflasyona ilişkin istişari çerçevede belirlenen yüzde 8,5'lik üst limitin 1,5 puan üzerinde kaldığı vurgulandı.

Mektupta, enflasyonun orta vadeli hedefle uyumlu patikasına geri dönmesini sağlamak üzere gerektiğinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağı mesajı verildi.

Mektuba göre, son dönemde günlük döviz alım ihaleleri durdurulmuş olmasına rağmen piyasa koşulları el verdiğinde bu ihalelerin yeniden başlatılması bekleniyor.

Ayrıca, döviz kurlarındaki aşırı oynaklığı engelleyebilmek amacıyla, ihtiyari müdahale hakkı bir opsiyon olarak saklı tutuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber