İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gümrüklerdeki sorunlara ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

CHP'nin, gümrüklerdeki sorunlar ve antrepolardaki denetime ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2015 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Gümrüklerdeki sorunlara ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP Grubu'nun, taksici esnafının sorunlarının araştırılmasına yönelik önerisinin reddedilmesinin ardından CHP'nin önerisi ele alındı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarının son bir yılında gümrüklerle ilgili değişiklikler yapıldığını belirterek, "Her bakan kendine göre düzeleme mi yapacak yoksa bir tutarlılık mı izlenecek? Antrepolarda denetim kim tarafından yapılacak? Kamu görevlileri mi, gümrük müşavirleri mi, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri mi yoksa Bakan'ın yaptığı gibi antrepo sahiplerine yetki verilerek mi işlemler yapılacağının araştırılmasına ihtiyaç var. Bakan'ın yaptığı işlemler kuşku verici. Kendisinden öncekileri yok sayıp ya da onlar kötüymüş gibi işe hızlı girip gümrükle üzerinde oynaması kabul edilebilir değil" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Türkiye'nin bütün gümrük kapılarında sorun olduğunu, Hükümet'in ise hiçbir sorun yokmuş gibi davrandığını söyledi. Hakkari Uludere'de 34 kişinin ölümünde yaşanan olaya işaret eden Zozani, "Bir katır yüküyle ticaret yapan insanların yaptığı kaçakçılık değil. Mevzuatta sınır ticaret karnesi var. Sınırlara yakın oturanlara bu karne verilerek sorunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca serbest ticaret bölgesi uygulamasına geçilebilir. Ama buna yanaşmayan bir Hükümet var" görüşünü ifade etti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, gümrüklerin yol geçen hanına döndüğünü belirterek, sınır fiziki güvenlik sisteminin hala kurulamadığını, kaçak geçişlerin önlenemediğini söyledi. Günal, 17 Aralık soruşturmasında da gümrüklerle ilgili konunun gündeme geldiğini belirterek, "1,5 ton altın usulsüz şekilde, sahte evrakla Gana'dan İstanbul'a geliyor. Beyanda, 'mineral numune' yazıyor. Tespit edildiği için nakli yapılamıyor. Sahte evrakla altının Gana'ya gönderilmesi sağlanıyor. 3 ton planlanırken, 1,5 ton altın geliyor. Sahte belgeyle altın Gana'ya gönderilmesine izin veriliyor. Ama 292 kilo altın kayboluyor. Bu, rüşvet olarak bırakılan kısım mı? Bakan'a bunu sorduk. Tespit yapılmış, idari para cezası kesilmiş. Bakan, 'Vali kapattı' dedi. Çok gülmüştük. Bu laçkalık böyle gitmez. O belgenin arkasında kimin çıkacağını bildiğiniz için ilgili bakanın Yüce Divan'a gitmesine izin vermediniz. Usulsüzlüklerin üzeri örtülmüş. Böyle gümrüklerdeki sorunları çözemeyiz" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise gümrüklerin Cumhuriyet tarihi boyunca sorunlu olduğunu, ancak iktidarları döneminde sıkıntıların asgariye indirildiğini ifade etti. Sınır kapılarındaki modernizasyonla gümrük işlemlerinin çok daha hızlı yapıldığını kaydeden Üzülmez, hedeflenen ihracat rakamlarının yakalanabilmesi için değişiklik yapılmasının zorunluluk olduğunu söyledi. Üzülmez, "Geçmişte kaçakçılık had safhadaydı, şimdi asgariye indirilmiştir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Üzülmez'in sözlerine karşılık, "Keşke dediği gibi olsaydı, şimdi devlet eliyle sınırlar kevgire dönmüştür. Bırakın mal ve emtiayı, devlet eliyle silahların ve radikal unsurların geçirildiği bir dönemi yaşıyoruz" görüşünü ifade etti.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurul'da, gündeme geçilmeden önce, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın "Ahıska Türkleri'nin vatandaşlığa alınmasını" içeren ve ilgili komisyonda 45 gün içinde görüşülmeyen yasa teklifinin İçtüzük uyarınca doğrudan gündeme alınma önergesi ele alındı. Teklifin doğrudan gündeme alınması reddedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber