SSK kendi yanlışını dava ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tokat merkezde Alipaşa Mahallesi'ndeki ATA Apartmanı'nda kalorifer görevlisi olarak çalışan Mehmet Vural, SSK ile düştüğü duruma çözüm arıyor. Vural, 7 yıl önce, Tokat'ta çalıştığı taş ocağında ve inşaatlarda biriken sigortasının günlerini öğrenmek için dilekçeyle başvurunca SSK tarafından kendisine 1999 yılının 3. ayında emekli ol belgesi verildi. Vural, hesaplamalarda bir yanlışlık olup olmadığını öğrenmek için resmi makamlara müracaat etti. Müracaatlarına karşılık herhangi bir olumsuzluk çıkmayınca, emeklilik işlemleri başlatıldı. Emekli edilerek ATM kartı ve hesap cüzdanı çıkartılan Vural, 20 ay boyunca emekli maaşı aldı; ta ki Sinop'ta ikamet eden Mehmet Vural adlı işçi SSK'ya emeklilik dilekçesini verene kadar.

İKİ MEHMET VURAL'A AYNI SİCİL NUMARASI VEREN SSK, HATAYI YENİ FARK ETTİ

Asıl hak sahibi olan Mehmet Sinoplu Mehmet Vurula'ın emeklilik dilekçesi vermesi üzerine, biri Sivaslı diğeri Sinoplu iki Mehmet Vural'a aynı sicil numarası verildiği anlaşıldı. Yapılan yanlışın farkına varan SSK, Sivaslı Vural'a verilen emeklilik maaşını iptal ederek o zamana kadar kendisine ödenen paranın faiziyle birlikte iade etmesini istedi. Yaklaşık 3 bin ytl ödeyen SSK, Sivaslı Vural'dan mahkeme masrafları ve faiziyle birlikte 11 bin 500 YTL talep etti. Tepliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde ödenmemesi halinde ise icra işlemlerinin başlatılacağı belirtildi.

Yapılan hatayla şaşkına dönen Sivaslı Vural, şunları söyledi: Ben 1996 yılında günlerimi öğrenmek için SSK'dan bilgi istedim. SSK da bana sen 1999 yılında emekli ol dedi. Ben de buna inanamadım yine resmi makamlara mektup yazdırdım. Aynı cevap oradan gelince SSK'ya gittim onlar da bana bazı evrakları getir seni emekli yapacağız dediler. Ben de evrakları götürdüm ve 20 ay boyunca emekli maaşı aldım. İşte Sinop'ta bulunan adaşım emekli olmak için başvurunca bir süre sonra SSK'dan ihtarname geldi. 'Yanlış anlaşılmadan dolayı emekli edildiniz ve 11 bin 500 YTL ödemediğiniz taktirde sahip olduğunuz mal varlığınıza el konulacaktır.' diye. Şimdi bu yanlışı yapanlar suçlu sensin ve cezayı sen öde diyorlar. Hem ben bu yaşıma geldim, inşaatlarda çalıştım, cahil adamım ben bilmiyorum ya SSK'da çalışan okul okuyanlar da mı bilmiyor. Bu hata 1 ay değil 20 ay görülmez mi. Bunu sanayi Bakanı Ali Coşkun'a söyledim ama bana 'Devlet, memurunun hatasını kabul etmiyor oğlum' dedi. Milletvekilleri Ergün Dağcıoğlu ve İbrahim Çakmak'a ilettim ama Çakmak bana 'Ben senin avukatın mıyım' diyerek tersledi. Ne yapabilirim ki? Onlara oy verdim, ama yüzüme bile bakmadılar."

Sivaslı Vural eşiyle ayrılma durumuna bile geldiklerini söyleyerek bir sonuç almak için mücadele edeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber