Kamu Yönetimi Reform tasarısı "Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı" olarak değiştirilerek 3 maddesi kabul edildi.

Haber Giriş : 19 Şubat 2004 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Reform tasarısı "Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı" olarak değiştirilerek 3 maddesi kabul edildi.

Merkezi yönetimin çok tepki çeken hantallığından kaynaklanan sorunları ve devlet kademesindeki gereksiz istihdamı gidermek ve merkezi yönetimin bir kısım yetkilerini yerel yönetimlere devretmek amacına yönelik olarak hazırlanan ve CHP tarafından '...sistemi yok etmeye yönelik tasarı' olarak nitelenen ve kısaca kamu reformu tasarısı olarak anılan tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve ilk 3 maddesi tartışmalar arasında kabul edildi.

Alınan karar gereğince gece yarısı saat 2400'e kadar süren çalışmalara damgasını tasarı üzerindeki tartışmalar vurdu. Genel Kurul'da CHP'nin sert muhalefeti AKP'lileri zorlarken, Meclis dışında da çeşitli platformlarda tasarı tepkilerle ve protestolarla eleştirildi. Eleştirilerde ön plana çıkan husus, tasarının "Cumhuriyetin temel ilkelerinin ortadan kaldırılması" amacına yönelik olduğu şeklindeydi. Hatta CHP'li Enis Tütüncü'nün Genel Kurul'daki tartışmalar sırasında tasarıyı "29 Ekim 1923'ün rövanşının alınması" olarak nitelemesi, gergin anlar yaşanmasına neden oldu.

51 asıl ve 9 geçici maddeden oluşan tasarı üzerindeki görüşmeler perşembe günü de saat 2400'e kadar sürecek.Ancak CHP'nin sert muhalefetiyle karşılaşan tasarı üzerindeki görüşmelerin bu hafta tamamlanamayacağı ve haftaya sarkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Tasarının meclis komisyonlarında görüşülmesi sırasında CHP'nin sert muhalefeti ile karşılaşması ve komisyon toplantılarının kesintiye uğraması üzerine AKP, Genel Kurul görüşmeleri öncesinde, iktidar olma ve Meclis yönetimine hakim olmanın avantajlarını kullanarak önlem aldı. AKP Grup yetkilileri, tasarının komisyonlardan başkanlığa ulaştığı anda, CHP'nin haberi olmadan, tüm maddeler üzerinde verilebilecek tüm önergeleri vererek ve kişisel konuşmalar için de AKP'li milletvekillerinin isimlerini yazarak CHP'nin önünü kesme yolunu seçti. Ancak, CHP Grup Başkanvekillerinin durumun demokrasiye aykırı olduğu ve muhalefete tahammülsüzlük anlamına geldiği görüşünü savunarak AKP'li Grup Başkanvekilleri ile yaptığı görüşmeler sonrasında CHP'lilere önerge verme ve kişisel söz alma olanağı sağlandı.

Tasarının görüşmeleri sırasında konuşan CHP'li Oğuz Oyan, "Bu tasarı, Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına karşı bir tehdittir, sosyal devletin ve kamu yönetiminin idam fermanıdır" dedi. Oyan, teslimiyetçi ve laik cumhuriyet düşmanı olan bir sağ siyaset anlayışı ile CHP'nin yerel yönetim reform anlayışı arasında bir benzerlik olamayacağını belirterek, "Aramızda bu tasarı ile ortaya konan anlayış arasında bir benzerlik olamaz. İnsanla şempanze arasında bile yüzde 98,5 benzerlik vardır, sakın karıştırmayın" diye konuştu.

Tasarının birinci maddesi olan amaç maddesinde CHP'nin verdiği önerge, hükümetin katılımı ve AKP'lilerin de oylarıyla destek vermesi üzerine kabul edildi. Buna göre, merkezi idare teşkilatı, çağdaş kamu yönetimi ilke ve uygulamaları çerçevesinde belirlenecek. AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa tarafından verilen bir önergenin kabulü ile de tasarının adı, "Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı" olarak değiştirildi.

Bu düzenleme ile paralel çıkarılması gereken yerel yönetimler, il özel idareleri ve Büyükşehirlerle ilgili düzenlemeler içeren tasarıların ise bir ay içinde Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

Bu düzenlemelerin birbirleri ile ilgisi nedeni ile eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bunu sağlamak amacıyla bu tasarılar görüşülürken, yürürlük ve yürütme maddelerine sıra geldiğinde tasarılar askıya alınacak ve tüm düzenlemeler hazır olunca, tasarıların hepsinin yürürlük ve yürütme maddeleri aynı gün genel kurulda görüşülecek.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber