62 yıl süren arazi davası

Batman'da, 105 yıl önce ölen Mirza Ağa'nın 40 bin dönümlük arazisi paylaşılamıyor. 62 yıldır süren davada mirasçıların sayısı bine ulaştı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Mart 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
62 yıl süren arazi davası

Güneydoğu'nun en önemli aşiretlerinden biri olan Receban Aşireti lideri Mirza Ağa, 105 yıl önce hayatını kaybedince geriye 40 bin dönüme yakın arazi bıraktı. İki eşinden 11 çocuğu olan Mirza Ağa'nın merkeze bağlı Binatlı, Çayüstü, Karayün, Erköklü, Akça, Oymataş ve Recepler köyündeki arazilerini çocukları ekip biçmeye başladı. Ağanın çocukları yıllar sonra vefat edince, geri kalan torunları arazileri paylaşmak istedi. Bunun için dava açtılar. 62 yıl önce açılan dava bir türlü sonuçlanmayınca, zamanla mirasçı sayısı da arttı. Sayı yaklaşık bin kişiye ulaşırken, miras sahipleri de değişik illere göç etti.


MİRAS DEĞİL, DOSYA KALDI!

Şu an Batman'da bulunan Mirza Ağa'nın torunu eski Gençlik Spor İl Müdürü Abdülhamit Kanağı, araziler üzerinde yatırım yapamadıklarını söyledi. Kanağı, "Mirasçı olarak neredeyse 50 aile var. 62 yıl önce 15 ayrı dava açıldı. Dava bir türlü çözülemedi. İnsana dedesinden miras kalırsa sevinir. Ama biz sevinemedik. Dedemiz bize miras yerine dava dosyaları bıraktı. Çocuklarımıza bu dava dosyalarını bırakmak istemiyoruz. Kızlara da pay veriyoruz. Kızları erkek evlattan ayırmıyoruz. Erkeğin ne kadar hakkı varsa, kızın da o kadar hakkı vardır. Varlık içerisinde yokluk çekiyoruz" dedi. Kanağı, arazilerin büyük bölümünün kent merkezine yakın olduğunu ve değerinin milyonlarca lirayı bulduğunu söyledi.


BİLİRKİŞİ BULUNMUYOR

Mirza Ağa'nın torunlarından Şerif Budak ise "Biz bölgenin ve Batman'ın en büyük aşiretinin mensubuyuz. Milyonlarca lira değerinde arazimiz var, bir bölümünü ekip biçiyoruz. Ancak araziler üzerinde yatırım yapma imkanımız yok" dedi. Avukat Zeki Ekmen de davanın uzun yıllardır sürmesi nedeniyle bilirkişi bulamadıklarını belirterek, "Bu tür davaların sonuçlanmaması aileler arasında da zamanla sorunlar çıkartıyor" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber