Zeybekçi: Dolardaki operasyon seçim ayarlı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki küresel hareketliliğin Türkiye'de seçim ayarlı bir operasyona önüştürüldüğünü ve dolar kuru üzerinden bir oyun sahnelenerek, algı operasyonu yapıldığını söyledi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Mart 2015 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekçi: Dolardaki operasyon seçim ayarlı

Miray ÇİMEN - ANKARA

TÜRKİYE'DEKİ siyasi ve ekonomik istikrarın birilerinin hortumlarını kestiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Emek sarf etmeden nemalanmaya alışmış rant çevreleri rahatsız oldu. İstikrarın Haziran seçimlerinde daha da güçleneceğini görünce, siyasi rant çevreleriyle işbirliğine giderek harekete geçtiler. Anlık dalgalanmalar oluşturarak, sonuç elde etmeye çalışıyorlar. Bir yandan rant devşirip, diğer yandan seçimlere yönelik siyasi manipülasyon hesapları yapıyorlar" dedi.

MİLLETİMİZ DE BUNUN FARKINDA

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar konusunda dünyanın en sağlam ülkesi olduğunu vurgulayan Zeybekçi, "Endişe edecek bir durum yok, piyasa bunu kendi içinde halledecektir. Milletimiz de her şeyin farkında ve bu oyunu oynayanlara, gereken cevabı sandıkta verecektir" diye konuştu. Bakan Nihat Zeybekçi, dolarda yaşanan hareketlilikle başlayan tartışmaları AKŞAM'a değerlendirdi. Bakan Zeybekçi'nin açıklamaları şöyle:

MÜDAHALEYE GEREK BİLE YOK!

"Türkiye'nin kur ve döviz hassasiyetiyle ilgili endişe duymasını gerektiren hiçbir negatif faktör yoktur. Dünyadaki tüm ülkeler, dolar karşısında nasıl hareket ediyorsa, Türkiye de öyle hareket ediyor. Birileri, ekstra rant toplamak için Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale etmesini bekliyor olabilir. Ama buna gerek yok, çünkü Türkiye'nin kurla ilgili bir endişesi yok. Piyasa bunu kendi içinde halledecektir. Şu an yaşadığımız şey, ekonomik değil siyasi bir sıkıntıdır. Birileri, dolardaki global hareketliliği seçim ayarlı operasyona dönüştürmek için bir oyun sahneliyor.

İftira ve spelükasyon silahı...

Sahnelenen oyun, AK Parti'yi sandıkta geçemeyeceklerini bilen siyasi ve ekonomik rant çevrelerinin işbirliğidir. Anlık dalgalanmalar oluşturarak, kriz algısı oluşturarak, manipülasyonlar yaparak bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyorlar. Bir yandan rant devşirip, diğer yandan seçime yönelik iftira ve spekülasyonlarla saldırıyorlar.

TL GERÇEK DEĞERE YAKLAŞIYOR

Aslında TL değer kaybetmiyor, gerçek değerine yaklaşıyor. Çünkü, TL'nin aşırı değerli olması, "Türkiye'de üretmemek, sanayiyi, fabrikaları kapatmak" anlamına gelir. Aşırı değerli TL, "Türkiye'de ürettiğin ürünleri yurtdışından çok daha cazip fiyatlarla ithal etmek" demektir. Dolardaki hareketliliğe böyle bakmak lazım. AB, bu hareketliliği doğru okudu ve doğru adım attı. AB Merkez Bankası, Euronun dolar karşısında yüzde 25 oranındaki değer kaybını, pozitif bir hareket olarak değerlendirdi ve faiz indirimine devam etti. TL'deki değer kaybı da, euro ile aynı dönemde yaşandı. Türkiye AB ile aynı özelliklere sahip bir ülke. Bizim de yapmamız gereken, AB gibi faiz indirimine gitmekti. Ancak tereddütlü ve korkak davranıldı ve bu adım atılamadı."

Döviz bizi etkilemez!

BAKAN Zeybekci "Birileri çıkıp, "MB bağımsızlığına müdahale var" diyor. Bunu söyleyenlerin niyeti, ekonomik verilerin altına gizlenerek siyasi operasyon yapmaktır. Dünyaya bakıldığında, Türk ekonomisinin ne kadar güçlü olduğu ve dövizdeki bu hareketlilikten etkilenmeyeceği açıktır" dedi.

Merkez Bankası yine geç kaldı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Sayın Cumhurbaşkanı da "Şu anda Türkiye'nin katlandığı faiz katlanılabilir, yatırım yapılabilir, büyümeye, ihracata destek veren, istihdamı arttıran bir faiz oranı değildir" diyor. Bu ülkenin Başbakanı da "Daha cesur adımlar, indirimler bekliyoruz çünkü Türk ekonomisine güveniyoruz" diyor. Şu anda yapılan faiz indirimi, teknik olarak 3 göstergenin birden aşağıya çekilmesi, gelecekte indirimle ilgili pozitif beklentilerimizi güçlendiriyor ve doğru bir hareket. Ama geç kaldık. Şu ana kadar bu işi iki defa daha yapmış olmamız lazımdı" ifadelerini kullandı.

Grafikler zaten onları yalanlıyor

- Operasyonun arkasındaki ittifak ne diyor; "Cumhurbaşkanı konuştu dolar arttı, Cumhurbaşkanı sustu dolar düştü." Grafiklere baktığınızda, dolardaki hareketin Türkiye'yle özgü bir durum olmadığını görürsünüz. Cumhurbaşkanımızın konuştuğu zamanlarla, euronun dolar karşısındaki hareketinde ortaya çıkan sıçramaların aynı zamanda olduğu grafiklerde yer alıyor. Aynı günler ve saatlerde euronun da aynı şekilde dolar karşısında değer kaybettiği görünüyor.

ABD de 'dolar düşmeli' diyecek

- Dünyadaki fonların dolara doğru bir akışı oldu. Bu akan paranın ABD'de bir yatırıma dönüşmesi lazım. ABD'nin kapasite artırımına gitmesi, üretime gitmesi lazım. Bunların tamamını da kendi içinde tüketemeyeceğine göre, dünyaya satması lazım. O anda Fed 'Doların düşmesi lazım' diyecek. Bu aşamaya kadar dolardaki yükseliş tüm dünyada sürebilir.

BÖYLE PARANOYAK YORUM OLUR MU?

Türkiye'de kur ve dövizde yaşanan hareketlilik diğer ülkelerden farklı değil. Euro dolar karşısında yüzde 25, lira ise yüzde 23 değer kaybetmiş. Dolar haricindeki en güçlü 6 para biriminde de durum farklı değil. Bu para birimlerinin ortalamalarına bakıldığında, dolar karşısında yüzde 22.5 değer kaybı görünüyor. Brezilya Real'i yüzde 30 değer kaybına uğramış. Euronun, Real'in düşmesine de Erdoğan mı sebep oldu? Böyle paranoyak bir yorum olabilir mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber