Rüşvet, kaçakçılık, zimmet, irtikâp, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık ve bilişim suçlarının da aralarında bulunduğu bazı suçları işleyen memurlara pişmanlık yasası geliyor

Haber Giriş : 19 Şubat 2004 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rüşvet, kaçakçılık, zimmet, irtikâp, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık ve bilişim suçlarının da aralarında bulunduğu bazı suçları işleyen memurlara pişmanlık yasası geliyor

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzlukla etkili mücadele çerçevesinde, bu suçların soruşturulması ve kovuşturulmasında uygulanacak esas ve usulleri belirleyen Yolsuzlukla Mücadele Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandığını bildirdi.

Çiçek, Adalet Bakanlığı'nda düzenlendiği basın toplantısında, taslak hakkında bilgi verdi.

Taslağın, görüş alınmak üzere bakanlıklar, yüksek mahkemeler ve konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildiğini ifade eden Çiçek, bu yerlerden görüş alındıktan sonra düzenlemenin kısa sürede yasalaşması için gayret göstereceklerini söyledi.

Çiçek'in verdiği bilgiye göre, taslağın getirdiği bazı düzenlemeler şöyle:
- Rüşvet, kaçakçılık, zimmet, göçmen kaçakçılığı, irtikâp, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık ve bilişim suçlarının da aralarında bulunduğu bazı suçları işleyen memurlar, memur sayılanlar ile özel kanunlardaki hükümlere göre memur gibi cezalandırılanlar veya bunların fiillerine katılanlar, bu taslak hükümlerine göre yargılanacak.
- Tüzel kişiler de cezai bakımdan sorumlu olacak.
- Kapsamda yer alan suçların dava zamanaşımı süreleri uzayacak.
- Bu suçlardan dolayı mahkûm olanlar hakkında, Cezaların İnfazı Hakkında Kanun'un paraya çevirme, tecil ve şartlı tahliye hükümleri uygulanmayacak.
- Suçun ortaya çıkmasına yardımcı olanlar için, etkin bir pişmanlık müessesesi uygulanacak. Suçların icrasından sonra ancak soruşturmaya başlamadan önce yetkili mercilere başvurup bilgi vererek suçluların yakalanması ve delillerin ortaya çıkartılması hususunda yardımda bulunanlara ceza verilmeyecek.
- Bu suçlar, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaksızın, Cumhuriyet savcıları tarafından doğrudan soruşturulacak.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber