Avrupa ülkeleri arasında öğretmenlerine en düşük maaşı Türkiye veriyor

Haber Giriş : 19 Şubat 2004 22:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa ülkeleri arasında öğretmenlerine en düşük maaşı Türkiye veriyor.

Türk Eğitim-Sen, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkeleri karşılaştırdığı öğretmen maaşları hakkındaki araştırmasını sonuçlandırdı. Araştırmaya göre öğretmenlerine en düşük maaşı Türkiye veriyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye`deki öğretmen maaşlarının düşüklüğünden yakındı. Türkiye`de en düşük eğitim çalışanının yılda 3 bin 204 Euro kazandığını belirten Özcan, ``Oysa Avrupa ülkelerinde bu rakamlar çok yukarıdadır`` dedi. 15 yıllık bir öğretmenin yıllık kazancının 5 bin 256 Euro olduğuna değinen Özcan, en üst kademedeki bir öğretmenin ise yıllık 5 bin 256 Euro elde ettiğini kaydetti.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ise maaş oranlarının hayli yüksek olduğunu belirten Özcan, Belçika`da 15 yıllık bir öğretmenin yılda 27 bin 247 Euro, en üst kademedeki bir öğretmenin de yılda 32 bin 695 Euro elde ettiğini vurguladı.

Türk Eğitim-Sen`in araştırmasına göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında öğretmenlerine en fazla kazancı Almanya sağlıyor. Almanya`da 15 yıllık bir öğretmen 39 bin 578 Euro kazanırken, en üst kademedeki bir öğretmen 42 bin 458 Euro elde ediyor.

Türkiye`de ücretlerin oldukça düşük olduğunun altını çizen Özcan, ``Türkiye`de 15 yıllık bir öğretmen yılda 5 bin 75 Euro, en üst kademedeki bir öğretmen ise 5 bin 265 euro ile geçinmek zorundadır. Bu demek oluyor ki, Almanya`da 15 yıllık bir öğretmen, Türkiye`deki 15 yıllık bir öğretmenden neredeyse 8 kat; İsviçre`de en üst kademedeki bir öğretmen yine Türkiye`deki en üst kademedeki bir öğretmenden 9 kat daha fazla ücret almaktadır`` diyerek Türkiye`deki öğretmen ücretlerinin düşüklüğünden yakındı.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber