İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Torba teklif'ten 4 madde çıkarıldı

-Söz konusu maddeler, ön ödemeli konut satışı ve devre tatiller ile seçim döneminde seçim yasaklarının denetimi ve uygulanan yaptırımlar yetkisinin RTÜK'e verilmesine ilişkin düzenlemeleri içeriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2015 22:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Torba teklif'ten 4 madde çıkarıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba teklif"teki 4 madde metinden çıkarıldı.

Komisyonda, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in, teklifi ilk üç maddesi ile 28. maddesinin metinden çıkarılmasına ilişkin önergesi kabul edildi.

Tekliften çıkarılan söz konusu maddelerin öngördüğü düzenlemeler şunlar:

"Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim süresi 36 aydan 42 aya çıkarılacak.

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile taşınmazın teslimine 6 ay ve daha uzun bir süre kaldığı durumda sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar, 6 aydan daha az bir süre kaldığı durumda ise sözleşme bedelinin yüzde 4'üne kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge ile tüketicinin elde ettiği edinimler, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 6 ay içinde karşılıklı olarak iade edilecek.

Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar, 6 aydan daha az bir süre kaldığı durumda ise sözleşme bedelinin yüzde 4'üne kadar tazminat talep edebilecek.

Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemeyecek.

Sözleşmeden tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge ile tüketicinin elde ettiği edinimler, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç altı ay içinde karşılıklı olarak iade edilecek.

Devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 42 ayı geçemeyecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarını seçim dönemlerinde hangi hükümler nedeniyle denetleyebileceğine de açıklık getiriliyor. Seçim döneminde seçim yasaklarının denetimi ve uygulanan yaptırımlar yetkisi, YSK'dan alınarak RTÜK'e veriliyor."

Komisyonda görüşmeler devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber