Parası olmayana avukat yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği, devletin avukatlara olan borcunu ödememesi üzerine yeni Ceza Muhakemesi Yasası ile gündeme gelen ücretsiz avukatlık uygulamasını durdurdu.

Barolar sorunun sadece paranın ödenmesiyle çözülmeyeceği görüşünde. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de avukatlarla aynı görüşte ve gerekirse yasal bir düzenleme yapılabileceğini açıkladı.

"Avukat tutacak durumda değilseniz, size baro tarafından bir avukat verilecektir..." 1 haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Yasası ile yargıda yeni bir dönem başladı ve filmlerde duyulan bu sözler, yargısının bir parçası oldu.

Ancak bu uygulama para sorunu yüzünden aksadı. Yasa yürürlüğe girdiğinden bu yana yaklaşık 17 bin avukat verdiği hizmetin karşılığını devletten alamadı.

Barolar bu gelişme üzerine harekete geçti. Nisan 2006'da ilk uyarı yapıldı ve 9 mayıstan itibaren avukat görevlendirilmeyeceği açıklandı.

Eylem uygulamaya geçeceği sırada devlet 20 milyon YTL ödedi. Fakat bu 67 milyon YTL'lik alacağı karşılamadı. Barolar bunun üzerine uyarılarına devam etti ama sonuç alamadı.

Son olarak Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve 55 baro başkanı yeniden bir araya geldi ve 1 ağustostan itibaren ücretsiz avukat görevlendirmesinin son bulacağını açıkladı.

Barolar üçretlerini alamayan avukatların mağduriyetinin önemine işaret ederken, asıl sorunun düzenleme olduğu görüşünde. Barolara göre kalan borç ödense bile, yeni bir düzenleme yapılmadan sorun çözülemez. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de baroların bu görüşünü paylaşıyor.

Çözüm için taraflar hemfikir ama para ödenmediği ve yasal düzenleme yapılmadığı için barolar parası olmayana avukat tahsis etmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber