Depremden 10 saniye önce haber veren sistem

Deprem kuşağındaki Japonya, 'Erken uyarı sistemini' kullanan ilk ülke özelliğini taşıyor. Sistem, şimdilik depremden sadece 10 saniye önce haber verebiliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Mart 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Depremden 10 saniye önce haber veren sistem

Mahmut GÜRER

Japonya Deprem Gözleme Merkezi, kapılarını AKŞAM'a açtı. Dünyanın en hareketli fay hatları üzerinde yer alan Japonya'da her yıl, 100 bin civarında deprem yaşanıyor. Japonya Deprem Gözlem Merkezi'nin Genel Müdür Yardımcısı Yuji Nishimae, Merkezi ve sistemin işleyişini AKŞAM'a anlattı.

200 AYRI NOKTAYADA VAR

Deprem Erken Uyarı sistemi, ülke genelinde kara ve denizde 200 ayrı noktaya yerleştirilen sismik ölçüm aletlerinin algıladığı verilerin, depremin şiddetine göre cep telefonu, televizyon, radyo ve sokak sirenleri aracılığı ile anında duyurulması yöntemiyle çalışıyor. Deprem iki ayrı dalga şeklinde gerçekleşiyor. Bunlardan ilki 'P' dalgası, diğeri ise 'S' dalgası. Sarsıntıya neden olmayan 'P' dalgasını, sarsıntıyı oluşturan 'S' dalgasından 10 saniye önce saptayabiliyoruz. Erken Uyarı sistemi, can kaybı, yaralanma ve hasara yol açabilecek olan 6.5 ve daha yukarı şiddetteki depremlerde devreye girecek şekilde programlandı. Sistem, 'S' dalgasından 10 saniye önce o bölgede uyarı vermeye başlıyor.

KISA AMA ÖNEMLİ

İlk bakışta 10 saniye kısa bir süre olarak algılanabilir. Ancak bu süre, binlerce hayatın kurtarılması için son derece önemli. İnsanlar uyarıyı aldıkları an, depremi en ez zararla atlatabilecekleri masa altı gibi korunaklı bir noktaya saklanabiliyorlar. Erken Uyarı sisteminin 10 saniyeden daha önce devreye girmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bu süreyi daha yukarı çıkarabilirsek, deprem felaketinde daha çok hayat kurtarabileceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber