Diplomatlarımız 'suç' rekortmeni

Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

New York'ta diplomatlar arasında yapılan bir araştırma, Türk diplomatlar için ilginç sonuç verdi. Buna göre Türk diplomatlar hem suç işlemekten kaçınmıyor, hem de cezasını son kuruşuna kadar ödüyor.

Birleşmiş Milletler'de çalışan 146 ülkenin diplomatları arasında yapılan ülkeler arası yolsuzluk karşılaştırması için basit bir mantıktan yola çıkıldı. Çalışmada, diplomatların ne kadar trafik suçu işlediği ve kesilen trafik cezasının ne kadarını ödediği ölçüldü. Bu ölçüm sayesinde diplomatın kendisine tanınan 'ceza ödememe hakkını' ne kadar kullandığı hesaplandı. Yapılan çalışma sonucunda Türk diplomatların çok sayıda trafik suçu işlediği ama cezalarının tamamını ödediği ortaya çıktı. İngiliz, Hollandalı, İsveçli, Alman, İsrailli diplomatlar da işledikleri trafik suçlarının borcunu sonuna kadar ödedi ama Türk diplomatları 1'incilik kürsüsüne çıkaran diğer diplomatlardan daha çok trafik suçu işlemek oldu. Kasım 1997-2005 tarihleri arasında Kolombiya Üniversitesi ve California Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmada 'hiç ceza ödememe' 1'inciliğini ise Kuveyt açık farkla kazandı. Kuveyt'li 9 diplomat 1998 yılında kendilerine kesilen cezaların hiçbirini ödemedi. Araştırmaya göre Kuveyt'li diplomatlar kendilerine tanınan ceza ödememe imkanını ortalama 246 defa kullandılar.

ÖDEMEYEBİLİRLER

Uluslararası hukuk yurtdışında görev yapan diplomatlara ceza ödememe olanağı sağlıyor. Bu olanak sayesinde diplomat görev yapmasını engellemek üzere kendisine karşı yapılabilecek kasıtlı haksızlıklara karşı dokunulmazlık kazanmış oluyor. Teamüllere göre diplomatlara düşen, bu olanağı suiistimal etmemek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber