Paralel yapının KPSS oyunları

2010 KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili 63 kişi gözaltına alındı, 19 kişi aranıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Mart 2015 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel yapının KPSS oyunları

YÜKSEL TEMEL

SAFURE CANTURK

Paralel çetenin KPSS sorularını çalmak için oluşturduğu örümcek ağı temizlendi. Eski eğitim İmamı Yusuf Rodoplu da gözaltına alındı

İç Anadolu Bölge ve eğitim imamı Cemil Koca ve soruları sızdırdığı tespit edilen Berat Koşucu'nun ise Afrika'ya kaçtıkları belirlendi

Paralel Yapı'nın, 2010'da ÖSYM tarafından yapılan Türkiye genelinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruları çalmak ve yandaşlarına yüksek puan aldırmak için farklı kurumlarda oluşturduğu örümcek ağı uzun bir soruşturmanın ardından çözüldü. Yapının deşifre edilmesiyle dün sabah operasyon için düğmeye basıldı. Soruşturma kapsamında Başsavcılık talimatıyla Ankara merkezli 19 ilde 82 şüpheli için gözaltı kararı çıkarıldı. 10'u yurtdışında olmak üzere toplam 19 kişinin firari oldukları tespit edilirken toplam 63 kişi gözaltına alındı. Soruşturmada örgüt yöneticisi olarak 2009-2012 arasında Paralel Yapı'nın Türkiye Eğitim İmamı olarak görevlendirdiği Körfez Dershanesi'nin sahibi Yusuf Rodoplu gözaltına alındı. Paralel Yapı'nın İç Anadolu Bölge ve eğitimden sorumlu İmamı diye bilinen Samanyolu Kolejleri yöneticisi Cemil Koca ise Afrika'ya kaçtığı için gözaltına alınamadı. Soruları sızdırdığı tespit edilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Bilgi İşlem görevlisi Berat Koşucu'nun da Afrika'ya kaçtığı belirlendi.

51 HÜCRE EVİNDE EZBERLETT İLER

Savcılığın yürüttüğü 1 yıllık soruşturma sonucunda, Koca ile Turgut Özal Düşünce Derneği Genel Sekreteri Hanefi Sözen'in yöneticiliğini yaptığı iddia edilen şüphelilere, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklamak, anayasanın eşitlik ve kamuya girme hakkını ihlal, görevi kötüye kullanma, dijital verileri yok etme" suçlamaları yöneltildi. Gözaltına alınan 63 kişinin çoğunluğnun öğretmen ve kamu kurumlarında memur oldukları öğrenildi. Aralarında İstanbul, Samsun, Eskişehir, Diyarbakır, Bursa, Isparta ve Sakarya'nın da olduğu 18 ilde gözaltına alanınlar Ankara'ya gönderildi. Gözaltındaki 63 kişinin ifadelerinin ardından perşembe günü adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor. Soruşturma dosyasında yer alan deliller, Paralel Yapı'nın örümcek ağı gibi devletin her biriminde yapılandığını gözler önüne serdi. Soruların sınavdan önce ÖSYM'de görevli örgüt üyelerince flaş bellek ile dışarıya çıkarıldığı belirlendi. Sınavdan 3 gün önce sızdırılan sorular 51 ildeki çeşitli hücre evlerinde sınava girecek üyelerine ezberletildi. Sınava girecek olanların evleri "Bu gece Fetih Suresi okuyacağız" diye çağrıldığı kaydedildi.

DOSYA KAPATILMAK İSTENDİ

Soruşturma 2010'da başlamasına rağmen soruşturmayı yürüten Savcı Şadan Sakınan tarafından 2 yıl boyunca soruşturmanın yönü değiştirilerek, Meteksan İhalesine bağlandığı ve dosyanın kapatılmak istendiği öğrenildi. Emniyet amiri Ömer Güven'in soruların adaylara dağıtımında görev aldığı iddia ediliyor. Sınavda soruların tamamını yapan 3 bin 230 kişi içinde 198 kişinin askeri lojmanlarda oturdukları tespit edildi. Bin 150 kişinin ise akraba olduğu belirlendi. Sınavda 120'de 120 yapan 350 kişiden 70'inin karı-koca olduğu, 23'ünün akraba, 52 isinin ise aynı adreste veya komşu oldu- ğu anlaşıldı. KPSS 2010 kopya skandalında sınavın iptal edilmesiyle 268 bin kişi mağdur olurken, devletin sadece sınav masrafından 10 milyon TL zarara uğratıldı. ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir'in 2012'de savcılığa yazı yazarak arşivde yer darlığı gerekçesiyle 2010 KPSS soru kitapçıklarının yakmak suretiyle imha ettiği ortaya çıktı. Soruşturmada, 2009 soru kitapçıkları arşivde bekletilirken 2010'e ait kitapçıkların yakılması şüpheli bulundu.

10 KAMU KURUMUNA SIZMIŞLAR

Soruşturmada, sorular sızdırılmadığı gerekçesiyle iptal edilmeyen 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı tespit edildi. Soruların servis edildiği Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Baki Saçı'nın bilgisayarında TÜBİTAK bilirkişileri tarafından yapılan incelemede KPSS Eğitim Bilimleri Sınav Soruları'nın yanı sıra KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavı soruları da bulundu. Soruşturma kapsamında, iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür sınav sonuçlarıyla Paralel Yapı'ya mensup 48 kişinin Başbakanlık, ÖSYM, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, BDDK, Milli Eğitim Bakanlığı, TRT, Üniversiteler, STK, Valilikler de işe alındıkları belirlendi.

'CUMHURİYETİMİZ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA'

AnkaraCumhuriyet Başsavcılığı operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır."

İÇ ANADOLU BÖLGE İMAMI

KPSS operasyonundan önce Afrika'ya kaçtığı anlaşılan Cemil Koca'nın Paralel Yapı'nın İç Anadolu Bölge İmamı olduğunu SABAH yazmıştı. "Ahtapotun Kolları" isimli yazı dizisinde Koca'nın başta Adalet Bakanlığı ve Emniyet'e personel alımları olmak üzere birçok sınavın sorumlusu olduğu kaydedilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber