Sağlık'ta soygun çarkı

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tek seansta yapılan işlem günlere bölündü.

KDV'siz fatura kesildi sevksiz hastaya 'acW kaydı yapıldı

İhbar üzerine Antalya Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'nde inceleme başlatan SSK başmüfettişleri, SSK'nin zarara uğratılma yöntemlerini ortaya koydu. Hayatında ilk kez anjiyografi çekilecek hastalara bile by-pass kontrollü anjiyografi çekimi için sevk evrakı düzenlendi

- Antalya Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'nün Kardiyovasküler Cerrahi ödemelerinde SSK'nin hizmet satın aldığı kimi özel merkezler aracılığıyla zarara uğratılma yöntemleri ortaya çıkarıldı.

SSK müfettişlerinin belirlemelerine göre, özel merkezler şevksiz hasta kabul etti, bunu perdelemek için ise "acil" kaydına bağladılar. Aynı seansta yapılan işlemler için farklı gün ve seanslarda yapılmış gibi gösterilerek faturalar şişirildi.

Antalya Sağlık İşleri İl Müdürlüğü'nde ihbar üzerine inceleme başlatan SSK başmüfettişleri, SSK'nin zarara uğratılma yöntemlerini ve sağlıktaki soygun çarkının işleyişini ortaya koydular.

SSK'nin il müdürlüğü ve bazı özel merkezler aracılığıyla zarara uğratılması için yapılan usulsüz işlemler raporda şöyle sıralandı:

o Özel merkezler şevksiz olarak hasta kabul edip işlem yaptılar, doğabilecek itirazların önlenmesi amacıyla çoğu kez şevksiz hasta kabulünü acil kaydına bağladılar. Ancak hastaya tıbbi tedavi önerdiler.
* İnvaziz girişimlerin (vücuda aletli giriş/parça yerleştirme) aynı seansta yapılmasına karşın, farklı gün ve seanslarda yapılmış gibi gösterilerek işlem ücretleri ayrı ayrı fa-turalandırıldı.

o İlave damara yapılan inıplantasyon işlem ücreti ayn faturaya konu edilerek indirimli tarife yerine tam tarife üzerinden faturalandırıldı.
* Hipertansiyon, diyabet ve böbrek yetmezliği olan hastaların ancak sevk belgesinde yazılmış olması durumunda ödenebilecek olan yüzde 10 ilave ücret için özel merkezlerin inisiyatifleriyle yüzde 10 ilave fatura tanzim edip bedelini tahsil ettiler.

o Vakıf hastanesi olduğu için 2005'teKDV'den muaf olan birmerkezin işlemlerinde işlem ücretini KDV oram ve hatta daha fazla arttırarak KDV'siz fatura kestiği ve kurumdan fazla tahsilat yaptığı belirlendi.

* Özel merkezlere aynı gün iki kez sevk evrakı düzenlendi ve böylece aynı seansta yapılan bir işlem iki kez faturalandırıldı. o Hayatmda ilk kez anjiyografi
çekilecekhastalara dahi by-pass kont rollü anjiyografi çekimi için sevk ev rakı düzenlendi, bu hastalar için da hi daha yüksek fiyat tarifesinden fatura düzenlendi.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber