TSE, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi için hazır

Türk Standardları Enstitüsünce (TSE), "Eşdeğer Parça Belgelendirmesi" için hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, 1 Haziran'dan önce başvuruların alınmaya başlanacağı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2015 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSE, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi için hazır

TSE'den yapılan açıklamada, Hazine Müsteşarlığınca yayımlanan tebliğ çerçevesinde, 1 Haziran 2015'te otomotiv yan sanayiinde "eşdeğer parça" uygulamasının başlayacağı anımsatıldı. Bu kapsamda ilk 2 yıl TSE, daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünlerin orijinal parça yerine kullanılabileceği kaydedilen açıklamada, "TSE, ülkemizde yıllık 70 bini aşkın firmaya 400 binin üzerinde belge vermektedir. Sadece 2014 yılındaki laboratuvar yatırımlarına ayırdığımız pay 50 milyon liranın üzerindedir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, TSE'nin otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlayacak önemli hizmetler verdiği belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

"Enstitü, otomotiv sektörü ile ilgili 2002 yılından bu yana test kuruluşu (MARTOY) ve Onay Kuruluşu (AİTM Hakkında Yönetmelik) olarak hizmet sağlayarak yılda yaklaşık 140 bin belge vermektedir. Bu kapsamda TSE laboratuvarları, eşdeğer parça tanımında yer alan malzeme, kütle-boyut ve işlevsellik yönüyle araç parçalarını test edebilecek kabiliyete sahiptir. Enstitü, uluslararası geçerli 1700 adet akredite test kabiliyeti ile sahasındaki en geniş kapsama sahip kuruluştur. Eşdeğer parça belgelendirmesi de bu kapsam ve kabiliyetlerimiz içerisindedir."

TSE'nin, Türkiye'nin 2023 vizyonunda yer alan yerli otomobil üretimi hedefi çerçevesinde, yerli otomobilin sertifikalandırılması süreci için Otomotiv Test Merkezi Projesi ve Araç Kontrol Merkezi çalışmalarının da sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TSE, ulusal ve uluslararası projeleri dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de hakkıyla yerine getirebilecek kabiliyete sahip, sorumluğunu bilen, gerekli bilgi, tecrübe ve altyapıya sahip bir kuruluştur. TSE'nin eşdeğer parça belgelendirmesinde üstlendiği rol, ülkemizin ve insanımızın olması gerekenden çok daha fazlasını ödemesine engel olacak, haksız çarkın devamını sonlandıracaktır. Enstitümüz önümüzdeki günlerde, Hazine Müsteşarlığı onayı ile 1 Haziran 2015 tarihinden önce eşdeğer parça belgesi başvurularını almaya başlayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber