Arabuluculukta yüzde 98 başarı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Öztatar: "Arabulucuk sistemiyle uyuşmazlıkların yüzde 98'i anlaşmayla sonuçlandı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2015 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arabuluculukta yüzde 98 başarı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sistemiyle uyuşmazlıkların yüzde 98 oranında anlaşmayla sonuçlandığını bildirdi.

Özatar, İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, sistemin yaklaşık bir yıl önce uygulamaya geçtiğini ve bir toplumsal barış projesi olduğunu vurguladı.

Dünyada 160 ülkede uygulanan sistemin taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişinin desteğiyle çözülme yöntemi olduğunu belirten Öztatar, bu sistemle davaların azalacağını, yargının iş yükünün hafifleyeceğini dile getirdi.

Öztatar, bir dava 3-5 yıl sürebilirken, arabuluculukta bazen bir gün, bazen de bir haftada sonuçlandığını ifade ederek, "Sistemle, mahkemeye gitmeden hem daha düşük ücretlerle hem de kısa sürede uyuşmazlıklar çözülüyor" dedi.

Türkiye'de 60 ilde 2 bine yakın arabulucunun bulunduğunu, bunun 169'nun İzmir'de görev yaptığını bildirdi.

- Bin 500 kişi başvurdu

Öztatar, İngiltere'de 1,5 milyon dosyanın sadece 50 bininin yargıya gittiğini, İtalya'da ise arabuluculuğun zorunlu olduğunu, önce arabulucuya gidildiğini, bir davanın İtalya'daki maliyetinin 27 bin avro, aynı dosyanın arabulucukla 9 bin avroya mal olduğunu söyledi.

Türkiye'de bir yıl içinde bin 500 bireyin taraf olduğu 300 dosyanın çözüme kavuştuğunu, sadece 5 dosyanın anlaşmazlıkla sonuçlandığını, İzmir'de 110 dosyanın çözüldüğünü belirten Öztatar, "Arabulucuk sistemiyle uyuşmazlıkların yüzde 98'i anlaşmayla sonuçlandı" diye konuştu.

İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Ayşe Dağcı, ise "Davanın değil, anlaşmanın tarafı olun" sloganıyla görev yaptıklarını, arabuluculuk yaparken ellerinde sihirli bir değnek olmadığını, tarafları biraraya getirerek karşılıklı memnuniyetini sağladıklarını söyledi.

Dağcı, İzmir'in de aralarında bulunduğu 6 pilot ilde uygulanacak 1,5 milyon avroluk bir AB projesiyle iş, ticaret, aile, asliye hukuk gibi mahkemelerdeki yıllardır sonuçlanmayan derdest dosyaların arabuluculara yönlendirileceğini bildirdi.

İzmir Arabulucular Derneği yönetim kurulu üyesi İrfan Medet Akpınar da, anlaşmayla sonuçlandırdıkları dosyalardan örnek verirken, "70 küsur yaşında bir amcamız ile 60 küsur yaşında bir teyzemiz zeytin ağacının meyvesini kim alacak diye sorun yaşamış. İki görüşmede çözdük. Birbirinin yüzüne bakmayan, birbiriyle küs iki insan el sıkışarak gitti. Bana da birer teneke zeytinyağı hediye ettiler. Toplam iki saatte çözdük. Bin lira değerindeki zeytinyağı meselesinin çözümü mahkemede 3000 bin liraya mal olacakken, arabuluculukla 300 liraya çözüldü" diye konuştu.

Akpınar, 90'a yakın işçi işveren uyuşmazlığını çözdükleri, her iki tarafın da memnun kaldığını, hatta o işverenlerin bir kısmını işçilerini tekrar işe aldığını, sorun mahkemeye yansıysaydı bunun mümkün olmayabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber