Devlet, sosyal güvencesi olmayan özürlülere bakım parası ödeyecek

Haber Giriş : 06 Ağustos 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakıma muhtaç, ekonomik ve sosyal yoksulluk çeken özürlülere devlet sahip çıkıyor. Konuyla ilgili yönetmelik yürürlüğe girerken, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ya da aileleri tarafından ihmal edilen engellilerin bakım masraflarını devlet karşılayacak.

Buna göre asgari ücret üzerinden belirlenen ücretler karşılığında özürlülerin bakımı kamu veya özel kurumlarda yapılacak. Ayrıca evde bakımı yapılacak özürlülere istenirse, ücretleri devlet tarafından ödenen bakıcılar tutulacak.

Devlet, ailesini kaybetmiş, ekonomik yoksulluk içinde olan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstleniyor. Bakıma muhtaç özürlülere verilecek hizmetleri içeren yönetmeliğe göre özürlünün devlet bakımından yararlanabilmesi için ?ekonomik ya da sosyal yoksulluk' içinde bulunması gerekiyor. Özürlünün ya da ailesinin sosyal güvencesinin olmaması da aranan şartlardan. Ayrıca ihmal ve istismar olarak tanımlanan sosyal yoksulluk şartlarında yaşamak zorunda kalan özürlüler de devlet kontrolünde bakıma alınacak. Bakıma muhtaç özürlülerin bu hizmetlerden yararlanması için il ya da ilçe sosyal hizmetler müdürlüğüne başvurması gerekiyor. Kendisi başvuramayacak durumdaki özürlülerin yakınlarının ya da herhangi bir kurumun bildirmesi yeterli olacak. Başvuru yapan özürlüler sosyal güvencesi olmadığını ve gelirini belgeleyecek. Ardından özürlü hakkında sosyal inceleme raporu hazırlanarak engellilerin bakıma alınmasına karar veriliyor. Bakım merkezlerinde ya da evde bakımı yapılacak özürlünün temizlik, yemek gibi temel ihtiyaçları karşılanacak. Ayrıca özürlünün toplumla uyumunu sağlayacak sosyo-psikolojik destek sağlanacak.

Özürlülere verilecek bakım hizmetleri kamu kurumları ve özel rehabilitasyon merkezlerinde verilecek. Resmi kuruluşlarda verilen hizmet için para alınmayacak. Özel kuruluşlarda ise bakım ücreti devlet tarafından ödenecek. Evde bakılan özürlünün bakıcı ya da akrabasına da devlet aylık ücret ödeyecek. Ödenecek ücretler asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Yatılı bakım alanlar için özel merkezlere iki aylık asgari ücret tutarı, gündüz bakım alanlar için bir asgari ücret tutarı,yarım gün kalanlar için de asgari ücretin yarısı ödenecek. Akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan özürlüler için bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber