Ak Parti, muhalefeti halka şikayet edecek

AK Parti, muhalefetin İç Güvenlik Paketi'ne yönelik engelleme tavrını halka şikayet edecek. Hazırlanan rapora şu bilgiler damga vurdu: Son altı yıl içinde 5 bin 458 olayda, 3 polis şehit düştü, 4 sivil molotoftan hayatını kaybetti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Nisan 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti, muhalefeti halka şikayet edecek

Hakkı KURBAN

AK Parti, muhalefetin, İç Güvenlik Paketi'ne karşı Meclis'te yürüttüğü engelleme çabasını halka şikayet edecek. Kamu düzeni için hayati önemde görülen düzenleme konusunda madde madde analiz yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla yürütülen çalışma çerçevesinde hazırlanan raporlar, teşkilata dağıtılırken, özellikle molotof kokteylli saldırılardaki artışa dikkat çekildi. Son altı yılda dörde katlanan molotoflu saldırıların yanı sıra, kiralık araçlarla işlenen suçlardaki patlamanın altı çizildi. Muhalefetin, hiçbir öneride bulunmamasına karşın, seçim öncesi sırf siyasi gerekçelerle düzenlemeyi engellemeye çalıştığı ve üç partinin koalisyon gibi hareket ettiği halka anlatılacak.

KİRALIK ARAÇLAR BİLDİRİLECEK

Teşkilata dağıtılan rapordaki şu veriler ise düzenlemenin önemini ortaya koydu. Son 6 yılda 2 bin 616 araç yakıldı. Bunlardan bin 936'sı polis aracı, 163'ü de belediye otobüsü. Düzenlemede, araç kiralayanların kimliğiyle araç bilgilerinin kolluğa bildirilmesi de pakete konuldu.

Örnekler Avrupa'dan

Paketteki düzenlemelerin referansının AB ülkeleri olduğunun da altı çizildi. Bazı tespitler şöyle sıralandı:

- Avusturya, İtalya, Almanya ve İngiltere'de her kolluk personeli doğrudan kişinin üstü, eşyası ve aracında arama yapabiliyor. Türkiye'de ise her kolluk amirine arama yetkisi verilmedi. Aracında arama yapılacaklara da gerekçe içeren bir belge verilecek.

- Gözaltı sürelerinde de Fransa örnek alındı. Polise 24, savcıya 48 saat ve toplu suçlarda azami 4 gün olarak öngörülen düzenleme kapsamında Avrupa'daki tabloya dikkat çekildi. Fransa'nın yanı sıra, İtalya, Danimarka ve Bulgaristan'da polisin 24 saat gözaltı yetkisi var. Bu süre İngiltere'de 36 saat, Almanya'da muhafaza amaçlı 24, adli amaçlı 48 saat. Avusturya, Belçika, Polonya, Estonya ve İrlanda'da 48 saati bulan süre, İspanya ve Macaristan'da 72 saate çıkıyor.

- Molotof, Almanya, ABD, İngiltere, İrlanda gibi ülkelerde de silah olarak kabul ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber