İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sadece 1 yönetim kurulu üyeliği için ücret alınabilir

Memurların Komisyon, Heyet, Komite İle Benzeri Organlarda Görev Alanların Sadece Biri İçin Ücret Ödeneceği

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Nisan 2015 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sadece 1 yönetim kurulu üyeliği için ücret alınabilir

Haber Gönder yoluyla gelen aşağıdaki içerik, uygun bulunarak yayıma alınmıştır.

04/07/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. Maddesinde; (11/10/2001 tarihli ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişiklikten önce) "Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden asli kadro ve görevleri dışında, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktaydı.

Anılan KHK uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan ve 08/01/2003 tarih ve 24987 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 155 Seri Numaralı Devlet Memurları Genel Tebliğinde; "...kendi kurumları dışında madde metninde belirtilen görevlerden birden fazlasını alan memurlar ve diğer kamu görevlileri bu görevlerin hangisinden ücret alacaklarını belirleyerek kendi kurumlarına bildirecek ve bu durum kendi kurumları aracılığıyla görev alınan kurum ve kuruluşlara iletilecektir. Bu tür görevlerden sadece biri için ücret ödenmesi hususunu ilgilinin asli görevli bulunduğu kurum veya kuruluş izlemekle yükümlü olduğu" belirtilmiştir.

666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5. maddesinin 15/01/2012 tarihinde yürürlüğe giren (s) fıkrası ile yapılan değişiklikten sonra 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi hükmü; "Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden asli kadro ve görevleri dışında, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." şeklini almıştır.

Görüleceği üzere, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesinin değişiklikten önceki ve sonraki halinde memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebileceği açıkça belirtilmiştir. 631 sayılı Kanunun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesinde yapılan değişikliği takiben Maliye Bakanlığı tarafından 155 sayılı Tebliğ iptal edilerek, benzer düzenlemelere yer veren 162 sayılı yeni bir Tebliğ çıkarılmıştır.

31/01/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 162 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği 4 ve 5 numaralı kısmında; "631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi kapsamında birden fazla görev alanlar, bu görevlerin hangisinden ücret alacağı belirleyerek asli görevli bulunduğu Kurumun merkez teşkilatı personel birimi ile görev yaptığı birime on gün içinde bildirilecektir. Anılan maddede belirtilen görevler karşılığında ödeme yapacak kurum tarafından, ödeme yapılmadan önce ilgiliden kurumundan veya başka kurumlardan bu kapsamda kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığına dair yazılı beyan alınacaktır. Bu beyanda bulunmayanlara herhangi bir ödeme yapılmayacaktır." denilmektedir.

Bu çerçevede, konu hakkında yararlanan Memurlar ve diğer kamu görevlileri, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi ile Maliye Bakanlığının 162 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde yer alan hususların kamu zararı oluşmaması açısından dikkat etmesi gerekmektedir.

Haber için kullanılan kaynaklar:

- Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 162) http://www.memurlar.net/haber/216518/

- Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 155)

http://www.memurlar.net/haber/633/

- 631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında KHK

http://www.memurlar.net/haber/1141/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber