Danıştay saldırısı sırasında, güvenliği polis sağlıyordu

Çağlayan adliyesinde yaşanan saldırı sonrasında, bazı kamu hizmetlerinde özel güvenliğin kaldırılması gündeme gelmiştir. Peki bu ne derece doğru?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Nisan 2015 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay saldırısı sırasında, güvenliği polis sağlıyordu

Mahmut ESEN
Mülkiye Başmüfettişi

1-Ülke güvenliği, ülke ekonomisi veya toplum hayatı bakımından olumsuz neticeler yaratacak, kamuya veya özel kişilere alt kurum ve kuruluşların sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma ve zorla işten alıkoyma gibi tehdit, tehlike veya tecavüzlere karşı korunmasında ve güvenliklerinin sağlanması amacıyla;

22.7.1981 tarihli ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun kabul edilmiş ve kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki güvenlik hizmetlerinin özel güvenlik tarafından yerine getirilmesi uygulaması başlatılmıştır.

10.06.2004 gün ve 5188 sayılı ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN ile 2495 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmış; bu Kanunla özel güvenlik hizmetlerinin uygulama alanı genişletilerek yeniden düzenlenmiş, bu bağlamda korunacak ve güvenlikleri sağlanacak olan yerlerin sayısı artırılmış, kişilerin silahlı personel tarafından korunması dahi Kanun kapsamına alınmıştır.

2-Halen polislik eğitimi gerektirmeyen nöbet/devriye hizmetleri, konser/spor müsabakaları ve benzeri sosyal etkinliklerde alınan güvenlik tedbirleri, AVM'ler gibi yerler, kamuya açık alanlardaki rutin koruma ve güvenlik hizmetlerinin özel güvenlik marifetiyle yerine getirilmektedir.

Bu suretle bu hizmetlerin bir bölümünü daha önceden ifa eden kolluk personelinin asli görevine dönmesine olanak sağlanmıştır.

2014 yılı verilerine göre 67.199 birim ve 295 kişi özel güvenlik tarafından korunmaktadır. İstihdam edilen personel sayısı 233.457'dir[i]

3-Özel güvenlik sektöründeki gelişme paralelinde Emniyet Genel Md. teşkilat yapısında değişikliğe gidilmiş, daha önce şube müdürlüğü düzeyinde yerine getirilen hizmetler için Özel Güvenlik Daire Başkanlığı oluşturulmuştur.

Ayrıca özel güvenlik hizmetlerinin denetimi için 24.10.2011 tarihli ve 661 sayılı KHK ile(EGM Teftiş Kurulunun dışında) ayrı ikinci bir denetim birimi olan Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı kurulmuştur.

4- 17.05.2006 tarihinde, toplantı (müzakere) halinde bulunan Danıştay 2. Dairesi başkan/ üyelerine yönelik gerçekleştirilen, Mustafa Yücel Özbilgin 'in şehit edilmesi, Daire başkanı ve diğer üyelerin yaralanmaları ile sonuçlanan müessif olay/saldırı sırasında (Danıştay Baskınında) Danıştay Başkanlığı binasındaki (koruyucu) güvenlik hizmetleri polis aracılığıyla sağlanıyordu.

Ancak daha sonra, Danıştay Başkanlığınca anılan hizmetlerin özel güvenlik aracılığıyla /satın alma suretiyle gördürülmesine karar verilmiştir. Halen anılan hizmetlerin satın alma usulü ile gördürülmesine devam edilmektedir.[ii]

(Güvenlik zafiyetinin sadece özel güvenlik hizmetlerinden kaynaklanmadığı, zafiyet konusunun daha ayrıntılı incelenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.)

5-Yüksek maliyetleri/özel bir iş olması vb. nedenlerle, özel işyerlerindeki güvenlik hizmetlerinin tümüyle kamu tarafından üstlenilmesi olanaklı değildir.

Diğer yandan kamu idareleri güvenlik hizmet alım ihalelerini bir yılı aşan (1-5 yıllık) sürelerle satın alma suretiyle yerine getirmektedir. Dolaysıyla süre dolmadan/haklı bir neden olmaksızın sözleşmelerin feshi, taşeron firma çalışanlarının işsiz bırakılması kolay bir işlem değildir.

Ayrıca Danıştay'da istihdam edilen 100 kişilik özel güvenlik personeli sayısından hareketle, kamu idarelerindeki özel güvenlik hizmetlerinin polis aracılığıyla gördürülmesi halinde (TBMM vb. kurumlardaki gibi) bu birimlere özgü ayrı koruma müdürleri kurulmasına/yapılanmaya ihtiyaç olacağı açıktır.

[i] "Emniyet Genel Müdürlüğü 2014 Yılı Faaliyet Raporu", s.34, http://www.egm.gov.tr/SiteAssets/Sayfalar/StratejiGelistirmeFaaliyetleri/EGM_2014_yili_idare_faaliyet_raporu.pdf

[ii] Danıştay Başkanlığınca son olarak, 2012/195474 İKN ihale bağlamında, 6.562.001 TL bedelle, yaklaşık üç yıl süreli,100 kişilik, güvenlik hizmeti satın alımı yapılmıştır.( ekap.kik.gov.tr/EKAP/Ortak/IhaleArama2.aspx#RESULTS)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber