İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sinsi hastalıklardan birisi böbrek yetmezliği

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, sinsi hastalıklardan biri olan böbrek yetmezliğinin halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma gibi belirtileri olabildiğini söyledi. Dr. Kayahan, gece tuvalete kalkmanın başka bir neden yoksa böbrek yetmezliği yönünden araştırılması gereken bir durum olduğunu belirtti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2015 23:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sinsi hastalıklardan birisi böbrek yetmezliği

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan böbrek yetmezliği ile ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Meral Kayahan, böbrek yetmezliğinin ülkemizdeki en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu ifade ederek, "Böbrek hastalığı her insanda ve her yaş döneminde oluşabilir. Genelde hastalığın gelişmesi aşamalı olmaktadır. Bundan dolayı çoğu hastada teşhis konulduğu ve tedaviye ihtiyaç duyulduğu ana kadar hastalığından habersizdir. Böbreğin başlıca işlevleri vücut su, tuz, kalsiyum dengesinin sağlanması, idrar aracılığı ile zararlı maddelerin ve ilaçların vücuttan atılması ve hormon, şeker metabolizmasına olan katkılarıdır. Böbrek yetmezliğinde böbreğin bu işlevlerinde bozulma olur. Böbrek yetmezliği ani (akut) veya sinsi (kronik) seyirli olmak üzere iki şekilde gelişebilir. Akut böbrek yetmezliği ağır kanama, kusma, ishal, yanık sonucu kan basıncında düşme, gebelik zehirlenmesi, kalp yetmezliği, ilaçlar, böbrek hastalıkları ve travmalara bağlı kas zedelenmeleri sonucu gelişir. Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri ise, nefrit, diabetes mellitus, hipertansiyon, böbrek kistleri, taş, tümör, tıkanma gibi idrar yolu hastalıkları sayılabilir." Diye konuştu.

Kronik böbrek yetmezliği

Kronik böbrek yetmezliği çok yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için belirtiler çok sessiz ve silik olabildiğini dile getiren Dr. Meral Kayahan, daha sonra şunları kaydetti; "Uzun süredir devam eden halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma non-spesifik belirtilerdir. Gece idrara kalkma, el, ayaklar ve göz etrafında ödem, mevcut anemiye bağlı olarak çarpıntı, halsizlik ve nefes darlığı görülebilir. Erken dönemde bu belirtiler genellikle çok siliktir. Gece idrara kalkma akşam çok sıvı alanlarda veya prostat problemi olanlarda da görülebilir. Bu nedenle hastalar tarafından önemsenmeyebilir. Gece idrara kalkan bir hastada başka bir neden yoksa böbrek yetmezliği yönünden araştırılması gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber