İşçi alım yönetmeliğinde, ikametgah değişikliği

İŞKUR, işçi alım yönetmeliğini değiştirmesine rağmen, en çok şikayet edilen ikametgah sınırlamasında torpili kaldıracak bir işlem yapmadı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Nisan 2015 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşçi alım yönetmeliğinde, ikametgah değişikliği

İŞKUR işçi alım yönetmeliğini 10 Nisan 2015 tarihi itibariyle değiştirdi.

Ancak değişiklik sırasında, ikametgah taşımalarda yaşanan torpil iddialarının tümüyle önüne geçmeye dönük esaslı bir değişiklik yapılmadı

Aşağıda yapılan düzenlemelere yer verilmiştir:

BÖLGE DÜZEYİNDE İLAN VERİLEBİLECEK

Bölge şeklinde teşkilatlanan kurumlar bölge düzeyinde ilan verebilecek. Şuana kadar il veya ilçe düzeyinde ilan verilebiliyordu. Bir örnek verecek olursak; DSİ il şeklinde değil Bölge şeklinde teşkilatlanmıştır. Bundan sonra DSİ'nin ilanları il düzeyinde değil bölge düzeyinde olacaktır. DSİ bölgelerinin hangi illeri kapsadığını görmek için tıklayın.

İlgili madde şu şekildedir:

"Teşkilat yapıları veya faaliyetlerinin bölge düzeyinde olması halinde, kamu kurum ve kuruluşları işgücü talebini bölge düzeyinde de verebilir."

CİNSİYET AYRIMINA BİR ŞARTLA İZİN VERİLEBİLECEK.

4857 İş Kanunun 5. maddesinin 3. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz."

Bu hükme dayanarak cinsiyet ayrımı içeren ilanlar verilebilecektir.

BAŞVURU SÜRESİ İÇİNDE İKAMEGAH DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLMEYECEK

İşçi alımlarında, ikametgah değişikliğinde bir tarih sıbırı yok idi. Ancak uygulamada, ilan yayınlandıktan sonra yapılan ikametgah değişiklikleri kabul edilmemekteydi. İŞKUR, bu uygulamayı yönetmeliğe koymuştur.

Oysaki esas sorun, adaylar el altından ilan öncesinde alım olacağını öğrenmekte ve ilan öncesinden bir kaç gün önce ikametgahlarını o il'e kaydırmaktaydı. Detalı bilgi için tıklayın. İŞKUR herkesin gördüğü bu ayrıntıyı görmemiş veya görmek istememiştir. Bu yolla da tavassuta imkan tanımıştır.

İşte yönetmeliğe eklenen yeni madde: "Ancak, başvuru süresi içerisinde ikamet değişikliği yapan adayların ilgili işgücü taleplerine başvurulan kabul edilmez."

KURAYA TABİ ALIMLARDA, ÖNCELİĞİ OLANLAR DA KURAYA GİRECEK

İlgili yeni hüküm şu şekildedir:

"(3) Ancak kamu kurum ve kuruluşlarının kuraya tabi işgücü taleplerinde, işe alınacak işçiler sadece noter kurasıyla da belirlenebilir. Bu durumda, öncelikliler de dahil olmak üzere talep şartlarına uygun tüm başvuru sahipleri arasından açık iş sayısı kadar asıl ve ihtiyaç duyulacak sayıda yedek, doğrudan kurayla belirlenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber