Mayınla mücadeleye usulsüzlük karıştı: 18 bürokrata dava açıldı

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu'da mayın döşenmesini engelleyecek projenin ihalesinde usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Paravan şirketlerin katıldığı ihalenin bedeli 2.3 milyon YTL'den 56.3 milyon YTL'ye çıkarıldı. 18 bürokrata dava açıldı

Terör örgütü PKK'nın, Güneydoğu Bölgesi'nde yollara mayın döşemesinin engellenmesi amacıyla geliştirilen 'Güvenlik Yolları Projesi'nde de usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı Güneydoğu'daki köy yollarına mayın döşenmesini engellemek için Sınır Güvenlik Kontrol Sistemi Projesi hazırladı. Proje kapsamında, köy yollarının stabilize malzeme ile kaplanması öngörülüyordu. Genelkurmay, projenin ihalesini Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne verdi. Şırnak Güvenlik Yolu'nun ihalesini 1998'de gerçekleştiren müdürlük, 90 bin kilometrelik yolun yenilenmesi için 2.3 milyon YTL bedel üzerinden ihale gerçekleştirdi. 12 firmanın katıldığı ihaleyi Nur-Ak Firması kazandı.

HER ŞEY MEKTUPLA BAŞLADI

Ancak yedi yılda tamamlanan ihaleye ilişkin dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'ye 2003'te gelen ihbar mektubu üzerine soruşturma başlatıldı. İhaleyle ilgili bir çok usulsüzlük tespit edildi.

Olayın savcılığa intikali sonucu Köy Hizmetleri eski Genel Müdürleri Güner Saygılı ile Hüseyin Alioğulu'nun da aralarında bulunduğu 18 bürokrat hakkında 'görevi kötüye kullanmak ve ihmal' suçlarından dava açıldı. Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 4 Temmuz'da görülen son duruşmasında konunun bilirkişi tarafından incelenmesi kararlaştırıldı.

2.3 milyonluk ihale, 50 misli pahalıya çıktı

TEFTİŞ Kurulu raporunda ihaleye ilişkin şu iddialara yer verildi:

2.3 milyon YTL keşif bedeli ile çıkılan ihale, yol yapım bedeli keşif artışları ile 56.3 milyon YTL'ye mal oldu. Bu artışa 'güvenlik riski' gibi gerekçeler gösterilmiş.

Firmaya 1.5 milyon YTL fazla ödeme yapıldı.

İhaleye katılan firmalar, daha önce hiç yol yapım işi almamış.

Katılan firmaların büyük bölümü aynı adreste kayıtlı. Yani paravan şirketler.

Yapılacak yol uzunluğu ihale öncesi tam olarak belirtilmemiş.

Köy hizmetleri müfettişi bir süre sonra ihaleyi kazanan firmanın genel müdürü olarak göreve başlamış.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber