Dolarda tarihi rekor; 2.65 TL

ABD Merkez Bankası'nın faizleri haziranda artırabileceği endişesiyle yükselen dolar, yeni haftada tarihi rekorunu kırarak 2.65 TL'yi geçti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2015 12:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolarda tarihi rekor; 2.65 TL

Geçtiğimiz hafta 2.56 TL'ye kadar gerileyen dolar, ABD Merkez Bankası'nın faizleri haziranda artırabileceği endişesi ile yeniden 2.64 TL sınırına güne başlamıştı.

Gün içinde yükselişini sürdüren dolar, tarihi rekorunu kırarak, 2.65 TL'yi geçti.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,6270 lira, euronun satış fiyatı ise 2,7890 lira olmuştu.

Dolar 13 martta 2.6488 TL'yi görerek, tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

'2.64 TL'nin üstü sıkıntılı'

Al Jazeeraya bir açıklama yapan FXTCR Araştırma Yönetmeni Ekin Akbaş, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlarından gelen açıklamaların ardından doların yükselmeye başladığını söyledi.

Ekin Akbaş, dolardaki destek ve direnç seviyelerin konusunda şu bilgileri verdi:

"Haftanın ilk işlem gününe 2,63 seviyesinin üzerinde başlayan USDTRY paritesi, kısa vadeli yükseliş kanalı içerisindeki seyrine devam ediyor. Bu noktada, kanalın üst sınırına denk gelen 2,6380 - 2,6390 bandı oldukça önemli. Bu bandın aşılamaması halinde kısa vadeli satış fırsatları oluşturabilir. An itibariyle 2,6365 seviyesinden işlem gören USDTRY paritesinde 2,6276 seviyesi destek, 2,6439 seviyesi ise direnç konumunda.

2,6276 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde bir sonraki destek seviyemiz 2,6202, 2,6439 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde ise kurun yükselişini dizginleyecek, fiilen test edilmiş bir direnç seviyemiz bulunmuyor."

'ABD ve seçim gerginliği'

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Emre Özgüven, ABD Merkez Bankası'nda yaşanan faiz tartışmaları ve Türkiye'de 7 Haziran seçimleri öncesinde oluşabilecek gergin ortamın doları negatif etkilediğini söyledi.

Analist Özgüven, doların çıkışı ile ilgili Al Jazeera'ya şu açıklamayı yaptı:

"Son dönemde USD/TL paritesinde yukarı yönlü hareketlerin daha baskın olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli nedenlerinden biri olarak, FED'den beklenen Haziran ayında faiz artırımına ilişkin ilk adımın atılacak olması fikrinin piyasada ağırlık kazanmasını gösterebiliriz.

Bunun yanında 100 seviyesine çok yakın seyreden Dolar Endeksi'nin de dolar/TL paritesinde yukarı yönlü hareketleri desteklediğini söylemek gerekiyor. Her ne kadar TCMB geçtiğimiz hafta kurdaki aşırı oynaklık nedeniyle döviz satım tutarının bir gün önceden ilan edilen tutarın 30 Milyon Dolar fazlasına kadar artırılabileceğini açıklasa da, bu hamlenin de paritede beklenen etkiyi yapmadığını da notlarımıza ekleyebiliriz.

7 Haziran seçimleri öncesinde oluşabilecek gergin ortamın negatif etki ettiği dolar/TL'de, haftaya yapılacak TCMB faiz kararı sonrasında da iç piyasada sert hareketler görülebilir. Beklenen faiz indiriminin yükselen enflasyon rakamları sonrasında bu toplantıda da pas geçilme ihtimali artmış görünüyor. Merkez Bankası'nın üzerinde devam eden baskının ve FED'in olası faiz artışı hamlesinin önümüzdeki dönemde yeni tarihi zirveleri görmemizi sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Teknik olarak bakıldığında 2.60-2.61 aralığının önemli bir destek bölgesi olduğunu belirtmekte fayda var. Bu bölge üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi beklenebilir. 2.6450 direnç seviyesi aşıldığı takdirde 2.6560 ilk hedeflenebilecek direnç seviyesi olarak ön plana çıkmaktadır. Güçlü Dolar Endeksi, Merkez Bankası üzerindeki süregelen baskı ve artan FED faiz beklentilerinin bizleri orta vadede 2.70-2.75 bandına doğru götürmesi de beklenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise, 2.60 önemli bir destek seviyesi olarak izlenmelidir. Bu seviyenin kırılması halinde 2.57-2.58 destek bölgesine dek sürecek geri çekilmeler görebiliriz. Fakat bu olası geri çekilmelerin paritede alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğinin de altını çizmekte fayda var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber