İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

SGK, 39 bin dolarlık kanser ilacının ücretini karşılamadı

SGK, 39 bin dolarlık kanser ilacının ücretini karşılamadı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Nisan 2015 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK, 39 bin dolarlık kanser ilacının ücretini karşılamadı

ADANA'da lenf kanseri tedavisi gören ve durumu ağırlaşan seyyar satıcı 2 çocuk babası 41 yaşındaki Necati Aslan'a doktorların 3 ay kullanmasını önerdiği 39 bin dolarlık ilacın parasını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamadı. SGK, yurt dışından getirilmesi gereken ve kutusu 4 bin 922 dolar olduğu belirtilen 'Opdivo' adlı ilacın 'Bedeli Ödenecek İlaçlar' listesinde olmadığını belirtirken, ekonomik durumu iyi olmayan aile yaşadıklarına isyan etti.

Sosyal güvencesi bulunmayan Necati Aslan, 2003'te boğazında şişlik ve ağrı şikayetiyle hastaneye gitti. Bir tür lenf kanseri olan 'Relaps Hodgkin Lenfoma' tanısı konulan Necati Aslan, bugüne kadar ilaç alıp kemoterapi gördü. Hastalığı nedeniyle yüzde 85 engelli raporu verilen Necati Aslan'a 700 TL'ye yakın engelli maaşı ve eşi Selma Aslan'a da aynı miktarda 'evde hasta bakıcı' maaşı bağlandı. Geçen ay durumu ağırlaşınca Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Onkoloji Bilim Dalı'na götürülen Necati Aslan, yatırılarak tedavi altına alındı. Prof.Dr. Selma Paydaş, hastalığın tedavisi için Necati Aslan'a 'Nivolumab' etken maddesini içeren kanser ilacını 3 ay süreyle kullanması gerektiği yönünde rapor verdi.

"SGK KARŞILAMIYOR"

Sağlık Bakanlığı da, verilen raporu onayladı. İlaçları almak için Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yurt Dışından İlaç Temini Birimi'ni arayan ve 3 aylık kullanım fiyatının toplam 39 bin dolar olduğunu öğrenen Necati Aslan'ın eşi Selma Aslan, 31 Mart 2015'te SGK'ya ilaç bedelinin ödenmesi amacıyla başvuru yaptı. SGK ise aynı gün "Yurt dışından getirilmesi gereken 'nivolumab' etken maddesini içeren 'Opdivo' adlı ilaç, SGK Başkanlığı'nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nin 'Bedeli Ödenecek İlaçlar' listesinde ve Yurt Dışı İlaç Fiyat' listesinde bulunmadığından bedeli kurumumuzca ödenememektedir" diye yanıt verdi.

ÖDENEK BEKLENİYOR

Bunun üzerine merkez Yüreğir İlçesi Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuran Selma Aslan'ın istemi, vakıf aracılığıyla ilacın fiyatıyla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na iletildi. Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı Emel Keleş ise, "Yazılan ilaçların fiyatı vakıf bütçesini aştığı için bu talebi bakanlığa bildirdik. Ödenek çıktığı anda ilacın ücreti tarafımızca ödenecektir" dedi.

YARDIM İSTEDİ

Gelişmelere isyan eden Necati Aslan'ın kardeşi Murat Aslan ise, "İlaç için istenilen parayı ödeme gücümüz yok. Ağabeyim ölümle pençeleşiyor. Zaman aleyhimize işliyor. Yetkililere sesleniyorum. Bu sizin de kardeşiniz olabilirdi. Sesimize kulak verip bize yardım etsinler" diye konuştu.

TEB Yurt Dışından İlaç Temini Birimi görevlileri ise 'Opdivo' adlı ilacın 100'lük olarak tabir edilen fiyatının 4 bin 922 dolar olduğunu söylemekle yetindi.

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber