Enerjiyi verimli kullanan oto ve beyaz eşyaya düşük vergi

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı Ak Parti'nin seçim beyannamesine göre, enerjiyi verimli tüketen ürünlerin kullanımı özendirilecek. Karbondioksit salınımı düşük araçlarda ve enerji verimliliği yüksek beyaz eşyada vergiler düşük olacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Nisan 2015 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2019 17:48
Enerjiyi verimli kullanan oto ve beyaz eşyaya düşük vergi

Ercan Baysal

Enerji yönetimi, petrol ve gaz arama faaliyetlerine hız verirken, tasarrufu ön plana çıkarıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Ak Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan bilgilere göre enerjiyi verimli tüketen ürünlerin verimsiz ürünlere oranla kullanımının artırılmasını özendirmek için beyaz eşya ve otomobillerde düşük vergi uygulamaları gündeme gelecek. Bu kapsamda çevre kirliliğini önlemek amacıyla trafiğe yeni çıkacak araçlardan karbondioksit salınımı düşük olanları vergisel açıdan teşvik edici bir model planlanıyor.

Yüksek verimli motora destek

Maliye Bakanlığı'nın taslak çalışmasına göre, aracın karbondioksit emisyon düzeyine göre değişen tutarda yıllık bir 'emisyon vergisi' düşünülüyor. Yapılacak bir başka düzenlemeyle enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyaları tercih eden vatandaşlar, diğerlerine göre daha az ÖTV ödeyecek. Yine bir başka düzenleme ile enerji verimliliğini sağlamak için binalardaki yalıtım teşvik edilecek. Enerji verimliliğini artırma kapsamında bilinçlendirme faaliyetleri yoğunlaştırılacak. Enerji verimliliği alanında yönetim bilgi sistemi oluşturularak koordinasyon güçlendirilecek. Enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için yeni modeller geliştirilirken beyannameye göre şunlar yapılacak: "Taşıtlar dahil olmak üzere vergilendirme sisteminde enerji verimliliği lehine farklılaştırmalar yapılacak. Enerji performans sözleşmeleri modeli yaygınlaştırılacak. Sanayide yüksek verimli elektrik motorları üretimi ve kullanımı desteklenecek. Başta konutlar olmak üzere mevcut binalarda enerji verimliliği konusundaki yatırımları desteklenecek."

Doğalgazın ulaşmadığı il kalmayacak

Dünyanın en önemli enerji köprülerinden biri haline gelen Türkiye, dev yatırımlara hazırlanıyor. Hedef hem vatandaşa hem de üreticilere ucuz, kaliteli ve güvenli enerji sağlanması. 2017 yılı sonuna kadar tüm illerde konut sektörüne doğal gaz iletiminin tamamlanması planlanıyor. Doğal gaz depolama kapasitesi de artırılacak. Bu kapsamda, yapımı devam eden ve tamamlandığında 1 milyar metreküp gaz depolama kapasitesi temin edecek Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesinin ilk aşaması 2017 yılında, ikinci aşaması ise 2019'da tamamlanarak devreye alınacak. Yurt içi ve yurt dışı petrol ve doğal gaz aramaları ve üretimi de artıyor. Enerji üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle uyumlu olarak yurt içi ve yurt dışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hız kazanacak. Linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların potansiyelinin tespitine yönelik arama faaliyetlerini azami düzeye çıkarılırken, kaya gazı konusunda ise kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütülecek. Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı projesiyle (TAP) doğalgaz Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaşacak.

ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Tarımsal amaçlı kullanılamayacak nitelikteki 6 bin hektarda 3.000 MW kapasiteye sahip alan Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilirken, bu yıl sonuna kadar yatırımcılara yer tahsisi yapılması hedefleniyor. 1.200 MW'lık kurulu gücüyle 4. büyük baraj ve HES'i olacak Ilısu Santrali ile yıllık ortalama 4,12 milyar Kw/s enerji üretilecek. Ayrıca, Artvin Yusufeli Barajı'nın da tamamlanması öngörülüyor.

KOMŞU ÜLKELERE TİCARET ARTACAK

Enerji sektöründe reform niteliğinde düzenlemelerin yer aldığı seçim beyannamesinde yer alan bilgilere göre komşu ülkelerle elektrik ticaretinin de kapasitesi artırılıyor. Elektrik iletim şebekesinin altyapısının güçlendirilmesine ve modern bir şebeke haline dönüştürülmesine yönelik çalışmalar devam edecek. 2010 yılında başlatılan elektrik üretim varlıklarının özelleştirilmesine de devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber