İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bahar alerjisinden çocuğunuzu koruyun

Baharın gelmesiyle havada uçuşmaya başlayan polenler, alerjik bünyeli çocukları tehdit ediyor. Dr. Belgin Aktaş, alerjik rinitin tedavi edilmemesi halinde ciddi hastalıklara yol açabildiğini söylüyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Nisan 2015 10:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Bahar alerjisinden çocuğunuzu koruyun

Berda Özdiktaş

Soğuk ve yıpratıcı bir kışın ardından bahar aylarının tazeliği insanın içini açarken, bahar alerjisi ise giderek daha fazla sayıda çocuğu tehdit ediyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin Aktaş, burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, hapşırma, öksürük ve boğaz kaşıntısı ile kendini gösteren 'alerjik rinit'in tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara yol açabildiğini belirtirken, tedavisinin ise mümkün olduğunu söylüyor.

DOĞRU İLAÇ ÖNEMLİ

Pek çok anne baba, halk arasında saman nezlesi, bahar alerjisi olarak isimlendirilen 'alerjik rinit' nedeniyle çocuklarının sorununa çare arıyor. Hapşırık, burunda-boğazda ve gözde kaşıntı-sulanma, burunda tıkanma-akma derken yakınmalar artıyor. Genelde bulguların tekrarlayan soğuk algınlığı atakları olarak algılanması, tedavide soğuk algınlığı ilaçları veya alerjiye neden olan etkeni ortaya koymadan verilen alerji şurupları gibi yaklaşımlar ise tedavide geç kalınmasına neden oluyor.

Yaşam tarzı düzenlenmeli

Alerjik rinit tedavisinin anne-baba eğitimi, alerjenden korunmak için yaşam şartlarının düzenlenmesi ve ilaç tedavisinden oluştuğunu söyleyen Dr. Aktaş, "İlaç tedavisinde ilaç kesilince çevresel önlemler de yeterince alınmamışsa alerji yeniden alevlenebiliyor. İğne veya dilaltı damla olarak uygulanan aşı tedavisi yeni alerjen duyarlaşmasını ve astım gelişimini engelleyebilen çok önemli bir tedavi şekli. Ancak bu tedavi kararı ve takibi mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalı" diyor.

Bunlara dikkat!

¦ Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca dışarıya çıkmayın.

¦ Sokağa çıkarken mutlaka maske ve gözlük takın.

¦ Polen filtreli hava temizleyicilerden faydalanın.

¦ Dışarıdan eve gelince giysilerini çıkartın.

¦ Eve geldiğinizde tüm vücudunu yıkayın.

Başarıyı etkiliyor

Dr. Belgin Aktaş, tedavide geç kalındığında alerjik rinitin astımdan sinüzite, orta kulakta sıvı toplanması ve buna bağlı işitme kayıplarına, okul başarısında düşüşten dikkat dağınıklığına, konsantrasyon bozukluğuna ve uyku bozukluklarına dek birçok sorununa yol açabildiğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber