İşsiz öğretmenler dernek kurdu

Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüz binlerce öğretmen atama bekliyor. Çalış demişiz, çalışmışlar, üniversiteyi kazan demişiz, kazanmışlar. Kutsal meslek olan öğretmenliği seçin ve eğitim meşalesini siz dalgalandırın demişiz, onu da yapmışlar ve şu anda işsizler.

İçlerinde yıllardır tayin bekleyenler var. Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda çok iyi derece elde edenlerin sayısı da az değil. Yani mezuniyet sonrasında da kendilerinden ne istendiyse yerine getirmişler. Ama nedense, devlet onları hâlâ görmezlikten geliyor. Kadro açmıyor...

İşte bu durumu protesto eden öğretmenlerden bir bölümü, bir araya gelerek Mağdur Öğretmenler Derneği'ni kurmuşlar. Ceplerinde para olmadığı için her şey imece usulü. Şimdilik sadece derneği kurmuşlar. Faks, telefon, bilgisayar gibi iletişim araçlarına henüz sahip değiller. Ama yüreklerindeki ateşi paylaşacak ve dile getirecek birilerini hep buluyorlar. Her biri birer eğitim sevdalısı. Öğretmenlikten vazgeçmeyi, onca sıkıntıya rağmen hâlâ düşünmüyorlar. Biz bu mesleğe gönül verdik diyorlar.
İşleri zor. Çünkü ne Ankara ne de Ankara'yı boyunduruk altına alan IMF kendilerini anlıyor.

Yakında bir de Dersleri Boş Geçen Öğrenciler Derneği kurulursa hiç şaşırmayın!..
Bu arada öğretmen adaylarından duygu dolu mektuplar gelmeye devam ediyor. Onları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Belki Ankara'da seslerini duyan ve konuya ilgi duyan birileri çıkar. İktidar partisi olmasa da muhalefet partileri? Ama sanki onlar da iktidar gibi hâlâ yaz tatilinin rehavetinden kurtulabilmiş değiller!..

Bu yaştan sonra ne iş yaparız?

Beden eğitimi öğretmeniyim. 19 bin beden eğitimi öğretmeni sınava girdi ve toplam 300 öğretmen alınıyor. Benim gibi binlerce öğretmen açıkta bekliyor. Artık çıldırma noktasına geldik. Yıllarca uğraşıp didinerek zor zahmet öğretmen olabildik.

Fakat şimdi de KPSS gibi bir ikinci ÖSS belasını çıkardılar. 3 yıldır sınava giriyorum ama hâlâ kadro alamadım. Biz niye öğretmen olduk? Bu saatten sonra ne iş yapalım? Yaşım 27 ve öğretmenlikten başka elimde bir mesleğim yok. Ne olacak bu öğretmenlerin hali? Bunun yanında, biz atamaların azlığından yakınırken, hükümet iki senede 1800 din kültürü öğretmeni atıyor. Bu da başka bir konu. Bize, para yok, atayamıyoruz diyorlar. Peki bu 1800 kişinin parasını kim veriyor?

Sözüm bizi duymayan Bakan'ımıza

Resim-iş öğretmeniyim, daha doğrusu adayıyım. Tam 3 yıldan beri. 2006 KPSS 7000 resim öğretmeni arasında 416. oldum ama 54 kadro verildiği için atanamıyorum. 800 din öğretmenine ihtiyaç var da niye resim öğretmenine ihtiyaçları yok? Yoksa resim yapmanın hâlâ günah olduğunu düşünen beyinler mi var? Din öğretmeni arkadaşlarıma aslında sözüm yok. Sözüm bu politikayı sürdürmeye çalışan Milli Eğitim Bakanı'mıza.

AB'ye girmek istiyor muyuz?

Ben bu sene Fransızca Öğretmenliği'nden 2. olarak mezun oldum, yan alan olarak da Türkçe Öğretmenliği okudum. Çok büyük hayallerle ve çok severek okuduğum bölümümden mezun oldum ama maalesef MEB Fransızca ve Almanca öğretmenleri için kontenjan açmıyor. Biz Avrupa Birliği'ne girmeyi düşünürken, Avrupa Birliği'nin, iki büyük ve lider devleti Fransızlar ve Almanlar iken, nasıl olacak da sadece İngilizce ile yetineceğiz. Acaba bizim için hiçbir zaman kontenjan açılmayacak mı?

Kurallar neden sürekli değişiyor?

Mağdur bir öğretmen olarak (mesleki eğitim fakültesi el sanatları öğretmenliği) bana ve benim gibi mağdur olmuş genç arkadaşlarıma yardımcı olmanızı rica ediyorum. Öğretmen atamalarında yapılan değişiklikle bize 2006 KPSS kitapçığından farklı bilgiler MEB'in internet sayfasında yer almaktadır.
Daha önce bize hak tanınan iş eğitimi derslerine girme hakkımız varken, MEB son yaptığı değişiklikle bu dersi kaldırıp yerine TEKNOLOJİ - TASARIM dersi getirmiştir ve bu derslere daha önce iş eğitimine atanan birkaç branşı eklemişler.
Bu bize yapılan büyük bir haksızlıktır. Bunu bize baştan belirtselerdi. Şimdi puanlar açıklandıktan sonra sizi almıyoruz diyorlar. Başvuru hakkımız elimizden alınmıştır ve şu anda hiçbir alana başvuramıyoruz.
Temennimiz, daha önce dahil edilen bütün bölümlerin yer alması ve puan üstünlüğüne göre atama yapılmasıdır.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber