Türkiye'nin 5G yol haritası hazır

Türkiye'nin 5G'ye ilişkin hedeflerinin belirlendiği Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, yerli sanayinin alana ozendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2015 13:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Türkiye'nin 5G yol haritası hazır

Göksel Yıldırım/Arife Yıldız Ünal

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, söz konusu dönemde 5G Ar-Ge ve standart çalısmaları yürütülecek. Çalışmalarda, Ulastırma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanlıgı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıgı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TUBITAK, Türk Standardları Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapacak.

Bu kapsamda, 5G mobil genisbant internet icin kullanılacak elektronik haberlesme ekipmanlarının Ar-Ge calısmalarına baslanacak ve 5G icin uygulanacak standartların gelismesi surecine katılım saglanacak.

5G standartlarının gelisimine paralel olarak AB başta olmak üzere uluslararası platformlardaki Ar-Ge calısmaları yakından takip edilecek, bu calısmalara Türkiye adına katılım saglanması tesvik edilecek. 5G elektronik haberlesme ekipmanlarının Türkiye'de de uretilmesine imkan saglamak uzere yerli sanayinin bu alana ozendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak.

5G'yi gundeme getiren faktörler

Dunya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artıs, teknolojik gelismeler ve hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genisbant teknolojilerinde surekli olarak yeni gelismeleri tetikliyor.

Internete baglı cihaz sayısındaki hızlı artıs, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberlesme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliligi, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gundeme getirdi. 5G'ye iliskin standartların ve tesis edilecek sebekelerin 2020 sonrası icin gundeme gelecegi ongorulüyor.

AB 700 milyon avro bütçe ayırdı

AB ve Guney Kore arasında 5G'ye iliskin bir anlasma imzalandı. Anlasma kapsamında 5G mobil internet teknolojisinin gelistirilmesi icin calısılacak, 5G'nin iletisim agları ve bulut bilisim uzerindeki etkilerine yonelik degerlendirmelerde bulunulacak, bu teknolojinin getirecegi avantaj ve dezavantajlar ele alınacak. AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon avro yatırım yapması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber