Diyarbakır'da binlerce evin tapusunun sahte olduğu ortaya çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'da binlerce evin tapusunun sahte olduğu ortaya çıktı

İhbar üzerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından Diyarbakır'da yapılan incelemede binlerce tapu işlemlerinin sahte belge, imza ve kaşe kullanılarak yapıldığı ortaya çıktı. Müfettişlerin incelemesi bin 800 daire sahibine tapularını yenilemeleri için tebligat gönderildi. Müfettiş inceleme sonucunda Kayapınar Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün üç memuru hakkında sahte belge düzenlediği gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Diyarbakır'daki 'sahte tapu' olayı bazı bina sahiplerinin evlerini ipotek gösterip bankalardan kredi almak ve belediyeye emlak ve çöp vergisi ödemek istemesiyle ortaya çıktı. Bu durumu ihbar kabul eden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişleri inceleme başlattı. İncelemelerde binlerce kişinin tapularının sahte olduğu; belediye başkanları, belediye emlak ve imar müdürlerinin imzaları yada kaşeleri taklit edilerek sahte belgeler düzenlendiği ortaya çıktı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişlerinin ihbar üzerine başlattığı inceleme sonucunda, imar ruhsatı olmayan kaçak yapılan binalara sahte belgelerle ruhsat alındığı, hacizli olmasına rağmen arsa ve binaların devrinin yapıldığı, sahte belgelerle belediye İmar Müdürlüğü ve Emlak Daire başkanlıklarında yetkili imza ve kaşelerin taklit edilerek tapular hazırlandığı belirlendi. Yapılan ilk incelemede sadece 2003-2005 yılları arasında hazırlanan tapularda binlercesinin sahte evraklarla düzenlendiği ortaya çıktı.

Müfettişlerin geçmiş yıllara dönük olarak incelemeleri ise savcılık soruşturmasından sonra devam edecek. Müfettiş raporları sonucunda 48 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bazı müteahhitler ve sahte imar-ruhsat projelerinde imzaları bulunan mimarlar savcılığa ifade vermeye başladı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, vatandaşların veya kurumların Tapu Sicil Müdürlüğü ve banka kredi işlemlerinde kullanılması için belediyeye yazılı müracaatları üzerine, belediyenin ilgili birimlerince yapılan incelemeler sonucunda talep yazılarına olumlu veya olumsuz cevaplar verildiği; olumlu cevap alamayan kişi veya kişilerce verilen yazılar üzerinde tahrifat yapılarak verilen cevabın değiştirilmesi suretiyle olumlu hale getirildiği ve Tapu Sicil Müdürlüğü'nde gerekli işlemlerin yapıldığı, kimi zaman da müracaat olmamasına ve belediyece herhangi bir belge verilmemesine rağmen, sanki belediyeye müracaat edilmiş ve belediye tarafından belge verilmiş şeklinde belge hazırlanarak Tapu Sicil Müdürlüğü'nde işlem yapıldığı belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANLARININ İMZARLARI DA TAKLİT EDİLMİŞ

Raporda ayrıca, belediyelerin talep yazılarına verdiği olumsuz cevaplara karşı sahte "olur" belgelerinin hazırlandığı, belediyeye farklı işlemler için yapılan müracatlarda alınan sayı/tarih numaralarının hazırlanan sahte belgelerde kullanıldığı, Kayapınar Belediye Başkanı Züküf Karatekin, çeşitli dönemlerde görev yapan imar müdür vekillerinin imzalarının taklit edildiği, Kayapınar Bölgesi'nde bulunan fakat kaçak olduğu için belediye tarafından kat irtifakına izin verilmeyen bazı binaların Bağlar Belediyesi antetli kağıtlarıyla ve belediye personelinin sahte imzalarıyla Tapu Sicil Müdürlükleri'nde işlem yapıldığı ortaya çıktı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişlerin hazırladığı raporda Kayapınar ve Bağlar Belediyeleri bölgelerindeki tapularda sahtekarlığın yoğun yapıldığı belirlenirken, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın imzasının taklit edilerek, Yenişehir Belediyesi sınırları içindeki Dokuz Çeltik Köyü 206 nolu parseldeki Fatih Sitesi'nin kat irtifakı işlemlerinin de sahte evraklarla yapıldığı belirlendi.

VALİLİK: ÜÇ BELEDİYE MEMUR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Diğer yandan yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Valiliği Müfettişlerce Diyarbakır'da yapılan inceleme sonucunda Kayapınar Belediyesi İmar Müdürlüğü'nde görevli üç memuru hakkında sahte belge düzenledikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi. Açıklamada İçişleri Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişlerinin soruşturması sonucunda Kayapınar Belediyesi İmar Müdürlüğü'nde görevli 3 memur hakkında yasal işlem yapılması için soruşturma izni verildiğini belirtildi. Ayrıca sahte belge düzenleyen kişiler hakkında genel hükümlere göre yasal işlem yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu aktarıldı. Valilik, Tapu Sicil Müdürlüklerinde görevli memurlar hakkında yapılan inceleme sonucunda personelin herhangi bir usulsüzlüğünün bulunmadığı müfettiş raporları ile tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada herhangi bir tapu iptalinin sözkonusu olmadığı ve kayıtlarda düzeltmeye ilişkin idari işlemlerin devam ettiği kaydedildi.

KAYAPINAR BELEDİYE BAŞKANI KARATEKİN: SAHTE TAPU İLE İLİMİZ YOK

Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Diyarbakır'da ortaya çıkan sahte tapu ile ilgilerinin olmadığını söyledi. Sahte tapu konusunda kendilerine resmi bir bilgi ve belge ulaşmadığını da dile getiren Karatekin, "Bazı vatandaşların bize yaptıkları başvuru üzerine, sahte tapu olayını öğrenmek üzere Tapu Müdürlüklerine yazı yazdık. Ama henüz cevap alamadık" diye konuştu. Karatekin, kendisinin ve bazı çalışanlarının imzalarının taklit edenler hakkında yasal yollara başvuracaklarını açıkladı. Müfettişler inceleme yaparken kendilerinden bazı belgeler istediklerini ancak sözkonusu belgelerin neden istendiğini bilmediklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber